Fakti.bg | 26.05.2023 06:49:24 | 39

Испания ще изпрати още четири танка Leopard в Украйна


Други четири основни бойни танка Leopard 2 и партида бронетранспортьори M113 скоро ще напуснат Испания, за да послужат в Украйна.

Това се казва в доклад на испанското министерство на отбраната, позоваващ се на думите на министър, Маргарита Роблес, по време на срещата на контактната група по отбраната на Украйна в петък, научи "Укринформ".

Роблес говори за текущото състояние на доставките от Испания, като насочи вниманието, наред с други неща, към бъдещата доставка на още четири основни бойни танка Leopard 2A4 и нова партида бронетранспортьори M113, според изявлението.

Отбелязва се, че Роблес е подчертала и напредъка в обучението на украинските военни на територията на Испания, където вече са преминали почти 1500 новобранци.

Висшият министър на отбраната изрази надежда, че нейната страна ще успее да изпълни предсрочно годишната си квота за подготовка на украински защитници.

По-рано испанският премиер, Педро Санчес, обеща да прехвърли 10 танка Leopard 2 в Украйна, шест от които вече са пристигнали в страната.

Както "Укринформ" съобщи по-рано, по време на срещата във военната база "Рамщайн" в Германия, в четвъртък, държавите-членки на Контактната група по отбраната на Украйна се съгласиха да намерят повече възможности за предоставяне на страната на допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Прочети цялата публикация