Fakti.bg | 26.05.2023 07:00:30 | 106

Очаква се крайнодясната партия "Вокс" да засили позициите си в Испания след регионалните избори в неделя


В Испания в неделя (28 май) ще бъде произведени регионални избори в повечето автономни области. Избори за регионален парламент ще има в 12 от 17-те автономни области. Паралелно с това в цяла Испания ще бъдат произведени и общински избори. Регионални избори няма да има само в пет автономни области: Андалусия, Каталуния, Галисия, Страната на баските и Кастилия и Леон. Последната от тези автономни области (Кастилия и Леон) стана миналата година първата автономна област, в чието правителство влезе крайнодясната формация "Вокс".

Очаква се партия "Вокс", която е третата политическа сила на национално ниво, да се представи силно и на предстоящите в неделя избори. Резултатите от социологически проучвания сочат, че в половината от 12-те автономни области, в които ще има регионални избори тази седмица, Народната партия, която е традиционната дясна партия в Испания, ще има нужда от "Вокс", за да разполага с мнозинство в регионалните парламенти след изборите.

Миналата година бе поставен прецедент с коалиция между Народната партия и "Вокс" на регионално ниво. През март 2022 г., след произвеждането на предсрочни регионални избори в автономната област Кастилия и Леон, "Вокс" стана първата крайнодясна сила, станала част от регионално правителство след края на диктатурата на Франсиско Франко през 1975 г.

От началото на коалиционното управление на Народната партия и "Вокс" в Кастилия и Леон измина вече повече от година, като "Вокс" се прояви с инициативи, насочени срещу традиционните синдикати, ЛГБТ общността и абортите.

"Вокс" например ограничи публичното финансиране в Кастилия и Леон на два големи синдиката, което принуди единият от тях да съкрати миналия месец 40% от служителите си в тази автономна област.

Освен това партията се противопостави на това сградата на регионалния парламент да бъде осветена в цветовете на дъгата по случай провеждането на традиционен парад на ЛГБТ общността.

Представителите на ЛГБТ+ общността вече не се чувстват толкова защитени в Кастилия и Леон, колкото преди - преди "Вокс" да стане част от правителството, казва пред Франс прес Йоланда Родригес, представител на регионалния клон на организацията "Фундасион Триангуло", бореща се за правата на ЛГБТ общността.

"Някои хора вече ги е страх да се държат за ръце (на улицата) и да се прегръщат", пояснява тя.

Друга инициатива, с която "Вокс" привлече вниманието, беше идеята за това жени, които планират да направят аборт, да бъдат задължени да чуят сърцебиенето на зародиша преди да вземат окончателно решение. Народната партия обаче се противопостави на инициативата.

Случващото се в Кастилия и Леон може да се възпроизведе и в други автономни области, в които крайнодясната партия успее да се добере до властта, особено като бъдат взети предвид думите на лидера на "Вокс" Сантяго Абаскал, че Кастилия и Леон е нещо като тренировъчна площадка или лаборатория за "Вокс", в която политическата сила експериментира с прилагането на визията си за цяла Испания.

"По-трудно е за Народната партия да привлича гласовете на избирателите центристи", ако зависи от "Вокс", изтъква пред Франс прес политическият анализатор Антонио Баросо от консултантската компания "Тенео", обяснявайки баланса на силите на испанската политическа сцена.

Освен това ще бъде и по-лесно за премиера Педро Санчес да атакува Народната партия, като използва аргумента, че тя допринася за завоя на Испания към крайното дясно, изтъква Баросо.

Очаква се регионалните и общинските избори в Испания в неделя да дадат представа и за това какви може да са резултати от парламентарните избори на национално ниво, които се планира да бъдат произведени в края на тази година.

Божидар Захариев, БТА

Прочети цялата публикация