Fakti.bg | 29.05.2023 20:00:05 | 147

Жозеп Борел: Русия няма да започне преговори, докато се опитва да спечели войната


Най-високопоставеният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел днес заяви, че вярва, че Русия няма да е склонна да преговаря, докато все още се опитва да спечели войната в Украйна, като добави, че не е "оптимист" за това, което може да се случи това лято, предаде Ройтерс.

"Виждам съсредоточаване на войски и от двете страни, ясно изразената воля на Русия да се опита да спечели войната", заяви Борел на събитие в Барселона. "(Русия) няма да отиде на преговори, докато се опитва да спечели войната."

Той добави, че Русия многократно е давала сигнали, че няма да прекрати инвазията си, докато не постигне военните си цели.

Коментарите на Борел дойдоха в същия ден, в който Русия заяви, че е нанесла удари по украински военновъздушни бази, а украинските сили са обстрелвали промишлени съоръжения на територията на Русия. Това е поредният пример, че и двете страни се опитват да си осигурят предимство преди това, което Киев се надява, че ще бъде решаваща контраофанзива.

"Страхувам се, че отсега до лятото войната ще продължи. (Руският президент Владимир) Путин е събрал там над 300 000 души, два пъти повече, отколкото имаше, когато започна инвазията", заяви Борел пред репортери.

Военното присъствие на Русия в Украйна е "огромно" и войските на Москва продължават да бомбардират Украйна ежедневно и да унищожават цивилна инфраструктура, добави той.

"Страхувам се, че те не правят това без план. Ние трябва да сме подготвени, което означава да продължим да помагаме на Украйна, защото ако не ѝ помогнем, Украйна няма да може да се защити", заяви Борел.

Прочети цялата публикация