Fakti.bg | 06.06.2023 09:11:46 | 92

ВЕЦ "Каховка" е напълно унищожена от взрив в машинното отделение


ВЕЦ "Каховка" в е бил "напълно унищожена" от взрив в машинното отделение и не може да бъде възстановена, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската държавна хидроенергийна компания, съобщи БТА.

Украинският премиер Денис Шмигал каза, че 80 селища са застрашени от наводнение след атаката срещу язовирната стена на станцията. По думите му нападението е дело на руските сили. Украинското военно разузнаване също обвини Москва. "Окупаторите взривиха стената на язовир "Каховка" в пристъп на паника. Това е терористичен акт и военно престъпление", написа разузнавателната служба в "Телеграм".

"Всичко това е резултат от последователните удари по ВЕЦ "Каховка". Факт е, че украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг период от време. Имаше един ден, в който около 80 хаймарса полетяха срещу ВЕЦ "Каховка". И сега, очевидно, електроцентралата не е издържала на нощните атаки", заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия администрация на град Нова Каховка, цитиран от ТАСС.

Той допълни че обитателите на около 300 жилища на брега на Днепър са били евакуирани и че електричеството в Нова Каховка е спряно от съображения за сигурност. Местните власти съобщиха, че нивото на водата в Нова Каховка се е увеличило с повече от 10 метра и в момента тече евакуация на жителите на няколко села в района.

Според ТАСС половината от язовирната стена вече е срутена и съоръжението продължава да се разпада. Назначеният от руските власти ръководител на администрацията на Крим Сергей Аксьонов каза, че "няма опасност от наводнения". Той посочи, че водните резервоари на полуострова са пълни на 80% и "питейната вода е повече от достатъчно".

Прочети цялата публикация