Fakti.bg | 06.06.2023 10:15:33 | 70

В Южна Африка откриха най-старите следи от Homo sapiens


Археолози в Южна Африка са открили отпечатъци от крак на Homo sapiens отпреди 153 000 години - най-старите известни следи, приписвани на нашия вид, съобщава „Live Science“, предава БГНЕС

Рекордната находка е една от многото, открити в Африка през последните няколко десетилетия. След съобщението за отпечатъци от стъпки на възраст 3,66 милиона години в местността Лаетоли в Танзания преди повече от 40 години палеоантрополозите са открили повече от 100 пешеходни следи, запазени в скали, пепел и кал, оставени от нашите предци хоминини - групата, която включва съвременните и изчезналите хора, както и близкородствените ни предци.

153000-year-old footprints from South Africa are the oldest Homo sapiens tracks on record - https://t.co/wwzWoyvsnS https://t.co/efhoK5PJLW

— Archaeology (@Archaeology365) May 30, 2023

Седем археологически обекта с оставени от хората следи - наречени "ихнозити" - са открити източно от южния край на африканския континент, на десетки километри навътре в сушата от древния бряг. В статия, публикувана в списание Ichnos, международен екип от изследователи използва оптично стимулирана луминесценция (OSL), за да установи кога са направени отпечатъците.

Тези южноафрикански ихнозити включват четири следи от хоминини, един с отпечатъци от колене и четири с "амоглифи" - термин, с който се обозначава всяка рисунка, не само отпечатъци от стъпки, направена от хора, която се е запазила във времето.

Според изследователите доказателствата за отпечатъци от стъпки могат да допринесат много за археологическия запис, тъй като "могат да предоставят не само данни за хора, които са се придвижвали по тези земи като индивиди или групи, но и доказателства за някои от дейностите, с които са се занимавали", пишат авторите в изследването. В Южна Африка ранните доказателства за поведението на съвременните хора включват лични украшения, като например бижута, изработване на сложни каменни инструменти, използване на абстрактни символи, събиране на миди и крайбрежни пещери и скални убежища.

Въпреки че в цяла Африка, Азия и Европа има по-стари запазени следи от други видове хоминини, мястото на откритите следи сега е най-старото, направено от Homo sapiens, който се е развил в Африка преди около 300 000 години.

Повечето от пробите, които екипът е изследвал, са датирани отпреди 70 000 до 130 000 години и те са били "приятно изненадани", когато са открили 153 000-годишната следа, казва за „Live Science“ първият автор на изследването Чарлз Хелм, научен сътрудник в Африканския център за крайбрежни палеонауки към университета "Нелсън Мандела" в Южна Африка.

#World #Science World’s Oldest Homo Sapiens Footprint Discovered–And it’s 153,000 Years Old https://t.co/lmS6FX7Dm9 pic.twitter.com/v9efZJClwM

— biz4goodshow (@biz4goodshow) May 29, 2023

Откритието "подейства като стимул да продължим търсенето на следи от хоминини в находища, за които знаем, че са още по-стари", казва Хелм.

"Подозираме, че по южното крайбрежие на Кейп чакат да бъдат открити още ихнозити на хоминини", пишат в „The Conversation“ Хелм и съавторът на изследването Андрю Кар, географ от университета в Лестър, Великобритания. "Те също така са уязвими на ерозия, така че често се налага да работим бързо, за да ги регистрираме и анализираме, преди да бъдат унищожени от океана и вятъра."

Прочети цялата публикация