Fakti.bg | 07.06.2023 13:00:14 | 323

Петьо Цеков: Мачът свърши! Само Христо Иванов знаеше резултата


Трябва да признаем едно - това, което се случва в българската политика, бе предсказано изключително точно от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. На 26 март, далеч преди парламентарните избори, той заяви, че в следващото Народно събрание ще има подкрепа за редовно правителство и дори заговори за конституционно мнозинство, в което да се включат освен ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Тогава това звучеше леко налудничаво. На Христо Иванов само съдебни реформи му се въртят в главата, а и по това време нямаше откъде да ни се привиди мнозинство за редовно правителство и т.н., и т.н.

Но Христо Иванов държеше на своето: “Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко“. Формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган вече дават сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата, казваше Христо Иванов. През март!

Не го взехме на сериозно поради няколко причини.

Първо, изборите не бяха минали, а да слагаш тигана преди да си хванал рибата не е добра практика. Второ, идеята на Иванов за общо правителство и конституционно мнозинство, т.е. всички да се прегърнат като братя - тогава не срещна подкрепа от ГЕРБ. Иванов казва, че ще имаме конституционно мнозинство, но в същото време Бойко Борисов се възмущава, че не можело "да се почне изведнъж на чисто след многобройните действия и думи срещу ГЕРБ", че не харесва тактиката "Било каквото било!..".

Но ето, три месеца по-късно, прогнозите на Христо Иванов се сбъдват една след друга. България има правителство, което се подкрепя жертвоготовно от управленско мнозинство в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че дори от Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС. Как го наричат политиците, няма никакво значение. Важен е фактът - има подкрепа за редовно правителство, както прогнозираше Иванов.

След като казусът с правителството се изясни,

наред е да се сбъдне второто важно предсказание на Христо Иванов -

да, ще се формира конституционно мнозинство.

Христо Иванов започна да навестява стаята на ДПС в НС - и няма как да е иначе, ако наистина цели конституционно мнозинство. Там той се среща с Делян Пеевски, но щом целта е конституционно мнозинство - няма как да не налетиш на Пеевски в стаята на ДПС. Когато става дума за промени на конституцията, няма как да не се контактува с ДПС - не заради друго, а защото ДПС вече разполага с проект за промяна на конституцията, който май беше написан преди година от Пламен Киров и консултиран с други бивши членове на КС.

Ще успее ли контактът на десните с Пеевски да доведе до промяна на конституцията? Най-вероятно - да. Защото има много допирни точки между това, което иска Христо Иванов, и това, което иска ДПС.

Христо Иванов настоява:

1. Да бъде преструктуриран ВСС

2. Фигурата на главния прокурор да бъде изцяло премахната или максимално лишена от йерархични зависимости

3. Да се въведе пряката конституционна жалба

4. Да се преосмисли моделът на служебни управления.

В проекта на ДПС за промяна на конституция има няколко важни неща:

1. Висшият съдебен съвет да се разсели на две – на прокурорите и на съдиите. 2. Главният прокурор да не е член на ВСС по право и да не може да осъществява надзор за законност /член 126, алинея 2 от конституцията/, което означа да му се отнеме правото да контролира конкретни прокурорски актове.

3. Пряко сезиране на Конституционния съд чрез индивидуална жалба на граждани. ДПС не са записали идеи за служебния кабинет в проекта си, но като знаем какво е мнението им за Румен Радев, едва ли ще са против отнемането на малко власт от държавния глава.

Приликата е удивителна

Странно или не - оказва се, че системните радетели за промяна в съдебната система - "Демократична България" и ДПС, имат общи виждания за такова важно действие като конституционни промени. Така че те ще се случат.

Важно е обаче е нещо друго - дали ще се случат разликите между ДПС и ДБ. Движението на Доган настоява за конституционни промени, които много по-лесно биха дали достъп на български граждани от турски произход, които живеят в Турция, примерно, до изборни постове и до избирателния процес. ДПС настоява да отпадне изискването само за българско гражданство при кандидатстване за някои постове - примерно Кирил Петков трябваше да не е канадец, за да стане премиер. Или - ДПС настоява да отпадне изискване за гласуване по настоящ адрес на европейски и местни избори. Т.е. да не е нужно да напускаш Измир, за да гласуваш за кмет на Исперих... Ако по съдебно-прокурорската част ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС биха намерили допирни точки, то по останалите това ще стане трудно.

Важното е, че до тук

Христо Иванов умело водеше нещата, за да стигне до целта

Говореше, когато трябва; увърташе, когато трябва; мълчеше, когато трябва.

Още по-важно е дали всичко това си струва. Дали, например, ще имаме правителство, което с 3% дефицит ще успее да ни тласне към еврозоната, а преди това да ни вкара в Шенген. Дали ще имаме кабинет, който ще строи магистрали, без да краде. Дали ще имаме работещ План за възстановяване и развитие, или пак едни пари от ЕС ще се крадат. Христо Иванов вероятно е сигурен, че правителството ще успее. Ние искаме то да покаже резултати.

Много важно е и дали промените в конституцията ще бъдат работещи

и смислени, или просто ще променим конституцията заради Иван Гешев. Страната наистина се нуждае от преосноваване, конституцията ни - писана, за да може БКП да осъществи преход от развит социализъм към дирижирана пазарна икономика, вече показа доста дефекти. Христо Иванов вероятно е сигурен, че промените на основния закон ще бъдат добри, ние искаме да видим кои текстове ще влязат за гласуване в пленарна зала. Т.е. да видим за какво е това съгласие, което Христо Иванов изкова в парламента.

Какво ни чака - не знаем. Сигурни сме, че Христо Иванов се опитва да промени играта, целейки да донесе търпимост, нормалност и бъдеще с нов обществен договор. Все неща, които досега не сме имали. И тъй като не сме ги имали - все още сме скептични. На нас не ни остава нищо друго освен да повторим думите на Христо Иванов: "Нека да опитаме. И Бог да ни е на помощ!"

Прочети цялата публикация