Fakti.bg | 17.08.2023 09:58:40 | 113

Откриха римски храм на водата на Перперикон (ВИДЕО)


Проучвания доказват хипотезата, че над водохранилището в южния квартал на Перперикон е имало храм на водата или т.нар. нимфеум от 2-3 век, каза пред журналисти ръководителят на разкопките на археологическия комплекс проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че досега обектът, който е един от най-дълго проучваните на Перперикон, бе смятан единствено за водохранилище с обема си от близо половин милион литра питейна вода и дълбочина от около 5 метра, предава БТА. Но новите открития при настоящата реставрация по проект на обекта води археолозите до заключението за съществуването на храма на водата.

Оказа се, че тази цистерна, за разлика от цистерната в Акропола, която изцяло е изцяло изсечена в скалите, тук е изсечена само от три страни. От източната страна тя е с един прекрасен, много хубаво направен квадров зид, който, както се оказа, е бил всъщност фасадата на това съоръжение. В изкопите ние намерихме части от корнизи, постаменти от колони, бази на колони, може би и от статуи, обясни проф. Овчаров.

Той подчерта важността на градските нимфеуми в римско време, особено по време на обсада. Коментира също, че такива примери има в Мала Азия. В България подобни съоръжения, свързани с почитането и обожествяването на водата, са рядкост. Такива има край хасковското село Каснаково и в Хисаря.

Реставрацията на нимфеума се извършва по европейски проект на община Кърджали, като в него са включени още 13 сгради. Паралелно с това текат и тазгодишните археологически проучвания на Перперикон, които за втора година се случват единствено със средства на общината, заради липсата на държавно финансиране и ще продължат до средата на септември.

Прочети цялата публикация