Fakti.bg | 03.09.2023 03:23:02 | 91

Байдън видя опустошенията във Флорида, нанесени от бурята "Идалия"


Президентът на САЩ Джо Байдън видя от самолета опустошенията, нанесени от тропическата буря "Идалия" по протежението на щата Флорида, преди да тръгне на пешеходна обиколка из град Лайв Оук, който се възстановява от стихията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Знаково бе отсъствието от събитието на губернатора на Флорида Рон Десантис, който е кандидат за президентската номинация на Републиканската партия, посочва агенцията, като допълва, че според Десантис с идването си точно в този момент демократът Байдън ще попречи на усилията по справянето с щетите от бедствието.

Запитан какво смята за отсъствието на своя политически опонент, Байдън отговори, че не е разочарован от развоя на събитията, но пък е бил добре дошъл Рик Скот, един от двамата републиканци от щата Флорида в Сената.

Президентът засвидетелства цялата подкрепа на федералното правителство за жителите на Флорида.

"Днес аз съм тук, за да предам ясно послание на жителите на Флорида и на целия Югоизток", заяви Байдън. Той произнесе речта си в близост до църква, част от чийто ламаринен покрив беше отнесена от бурята, и пред полуразрушено жилище.

"Както казах на вашия губернатор, ако щатът ви се нуждае от нещо, аз съм готов да мобилизам всичко за подкрепата - продължи президентът на САЩ. - От каквото и да се нуждаят пострадалите от тези бури. Вашата нация пази вашия гръб и ние ще бъдем до вас, докато работата бъде свършена".

Преди това кметът на Лайв Оук, който отстои на около 80 мили от столицата на Флорида - Талахаси, благодари на Джо Байдън и Първата дама Джил Байдън за това че са дошли и че "сте ни показали, че сме важни за вас".

"Всеки си мисли, че Флорида е богат щат, но точно това не е един от богатите окръзи и тук има хора, които наистина страдат", каза кметът Франк Дейвис.

АП припомня, че в петък, часове след като Байдън е казал, че ще се срещне с Десантис, от канцеларията на губернатора са излезли със съобщение, че подобна среща не е планирана. "В тези провинциални окръзи, и особено скоро след бедствието, подготовката по осигуряване на безопасността би попречила на усилията по справяне с щетите от бурята", заяви говорителят на Десантис - Джефри Редфърн.

При потеглянето си от Вашингтон вчера сутринта президентът Байдън отговори на въпроса какво е станало със срещата с Десантис по следния начин: "Не знам. Той няма да бъде там".

Прочети цялата публикация