Fakti.bg | 17.09.2023 10:00:07 | 137

Бойко Ноев: Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници


"Повече от 12 години веществени доказателства и свидетелства се унищожават, манипулират се показания на свидетели. За това алармирам и.д. главен прокурор. Нашата прокуратура отдавна е длъжник на българското общество в нищоправенето по въпроса за руснаците. Българските специални служби отдавна са установили, че руски агенти взривяват, правят опити за убийства и всякакви други саботажи върху отбранителната индустрия на България. Това е доказано. Прокуратурата отдавна е повдигнала обвинения. Лошото, че начинът на повдигане, работата с руските служби в България се извършва така, че нищо да не се случи".

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

И допълни, че една е задачата на българските разузнавателни служби, друга е тази на депутатите - "да осъществяват контрол, а не да хленчат по медиите и да говорят за хибридни атаки":

"Не съм чувал народен представител напоследък да попита защо се бавят разследванията на руските специални служби в България. А се говори за пълномощията на президента и за сливането на службите, при това се излагат несъстоятелни аргументи. Един народен представител иска да слее двете разузнавания, като дава пример с Германия, която има една разузнавателна служба. Ако гледаме чуждия пример, то САЩ имат 13, европейски държави имат по няколко. Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници, каквото се опитват да ни убедят".

В предаването "Неделя 150" Ноев посочи, че депутатите не действат в стерилна среда, а президентът е върховен главнокомандващ и той има свой инструментариум да вземе отношение по тези въпроси:

"В момента по медиите ходят няколко души, които ни убеждават в едни аргументи, несъстоятелни. А къде е президентът? Той провежда пилонна политика, изразява позиции с език, който не е типичен за президент. Президентът има инструментариум, който трябва да използва и да поеме своята отговорност, когато се обсъждат тези въпроси. Този инструментариум е Консултативният съвет за национална сигурност".

Прочети цялата публикация