Fakti.bg | 18.09.2023 10:46:18 | 103

Китай подаде оплакване до Германия, след изказване на германския външен министър


Китай подаде оплакване до Германия, след като германския външен министър нарече китайския президент Си Цзинпин "диктатор", предаде Ройтерс, като цитира днешно изявление на китайското външно министерство. Ведомството в Пекин нарече квалификацията "абсурдна", а също и "открита политическа провокация".

Аналена Бербок даде това определение миналата седмица в интервю на живо по американската телевизия "Фокс нюз" в отговор на въпрос за войната на Русия в Украйна, предаде БТА.

"Ако Путин спечели тази война, какъв ли знак би било това за други диктатори по света като Си, китайския президент?", попита риторично Бербок.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин, заяви, че думите на Бербок са "крайно абсурдни" и накърняват политическото достойнство на Китай.

"Тези думи са открита политическа провокация", заяви Мао на редовна пресконференция, като допълни, че Китай е подал оплакване до Германия.

Бербок е отявлен критик на Китай, припомня Ройтерс. Миналия месец тя заяви, че Пекин е поставил на изпитание "устоите, на които почива нашето съвместно съществуване на този свят".

Преди това тя беше описала обстоятелствата около пътуване до Китай като "повече от шокиращи" и каза, че Пекин все повече се превръща по-скоро в системен противник, отколкото в търговски партньор.

През юни американският президент Джо Байдън също нарече Си Цзинпин "диктатор". Това стана ден, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън завърши посещението си в Китай, целящо стабилизиране на взаимоотношенията между двете страни.

Прочети цялата публикация