Fakti.bg | 19.09.2023 13:00:54 | 140

Борислав Ангелов, политолог: ПП-ДБ се озоваха в ролята на жената с питона


ПП-ДБ се озоваха в ролята на жената с питона. Има една история как една млада, енергична, амбициозна и красива жена си взела за домашен любимец питон, без да се вслуша в предупрежденията на околните. Мислела, че знае всичко. Много го обичала, даже спели заедно.

Това коментира политологът Борислав Ангелов.

В един момент питонът спрял да яде. Тя правила всичко възможно да започне да се храни, но нищо не помагало. Завела го на ветеринар. Той ѝ задал два въпроса: спи ли с нея и дали се опъва по дължина на тялото ѝ. Тя е отговорила утвърдително.

Тогава ветеринарят ѝ казал: „Питонът не е болен, а се готви ви погълне. Просто проверява дали ще ви събере в себе си, а като не яде освобождава пространство“.

Така е и с ПП-ДБ, след като вкара в сглобката ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ и кохортата на президента само чакат момента да ги погълнат. ПП-ДБ проспаха първите 100 дни на кабинета и сега ще берат плодовете на грешките си.

Не чуха политическите ветеринари. Останаха без съюзници на политическата сцена. Сеят омраза и разделение, както направиха с предложението за смяна на националния празник. Разделиха обществото, не спечелиха нищо и дадоха спасителен пояс на президента да се прави на патриотар след провалените му служебни кабинети.

Показаха двоен стандарт като при случая със съветника на министъра на отбраната. За всички несполуки виждаха заговор от Кремъл и не усещаха, че с това спечелиха само шеги и подгиравки. В името на промени в Конституцията дадоха такава власт на партньорите си, че да определят тайминга и дневния ред на парламента.

Притиснаха опозицията в ъгъла като ѝ взеха всички комисии, което е европейски прецедент. И особено важно: не направиха одит какво са поели като наследство от служебните правителства. Не извадиха огромната корупция и злоупотреби на служебните кабинети на Радев, от които изобилстват медиите. Не му пипнаха и кадрите на ключови места в енергетика, земеделие, служби за сигурност...

И затова сега ще ги сваля с всички си ресурси. С двата крака влязоха в капана чрез отмяна на забраната за внос на жито от Украйна. От едната страна са ПП-ДБ, а от другата зад протеста прозира кохортата на Радев и ГЕРБ. Всеки със своите интереси. Звучеше им странно и не вярваха, когато им се казваше, че ще бъдат свалени от тази сглобка, когато тя реши. Засега само им намигат в тази посока.

Въпросът е не дали, а кога ще се натисне ентъра, докато ПП-ДБ сладко продължава да спи с питона продължавайки да къса мостове, да губи подкрепа и да се мисли за самодостатъчна.

Прочети цялата публикация