Fakti.bg | 24.09.2023 07:14:25 | 69

"Алтернатива за Германия" е на балотаж за кмет на голям град в Тюрингия


Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) има възможност да спечели първият си важен кметски пост в голям германски град - Нордхаузен в Централна Германия, предаде ДПА.

Избирателите в промишления и университетски център в провинция Тюрингия ще решат дали това ще стане на балотаж днес, на който право на глас имат близо 37 000 местни жители.

Кандидатът на АзГ, 61-годишният Йорг Профет, влиза във втория тур от по-силна позиция, след като на първия, който беше произведен преди две седмици, кандидатурата му събра 42,1 процента от гласовете. Той се изправя срещу сегашния кмет Кай Бухман, който се яви на изборите като независим кандидат, а на първи тур получи подкрепа от 23,7 на сто.

От края на юни АзГ спечели избори за окръжен съвет в Тюрингия и кметска надпревара в малкия град Рагун-Йесниц в провинция Саксония-Анхалт, който е с население от около 9000 души.

Първият успех беше постигнат в окръг Зонеберг в Южна Тюрингия, където кандидатът Роберт Зеселман стана първият политик от АзГ, избран да управлява германски окръг. Победата му предизвика дебати и опасения на национално равнище.

В Тюрингия АзГ, която тук е оглавявана от местния си лидер Бьорн Хьоке, е класифицирана от регионалното управление на германското контраразузнаване - Службата за защита на конституцията - като доказано десноекстремистка организация и е поставена под наблюдение.

Нордхаузен е окръжен град в Северна Тюрингия с население от около 42 000 души. На първия тур избирателната активност беше 56,4 процента.

Прочети цялата публикация