Fakti.bg | 30.09.2023 03:20:21 | 81

Оперираха тазобедрената става на бразилския президент


Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се подложи на успешна операция на тазобедрената става, предаде Ройтерс, цитирана от БТА като се позова на лекарския екип.

Медиците съобщиха, че Лула, който е бил под пълна упойка, вече се е събудил и се чувства добре.

Бразилският президент, който другия месец навършва 78 години, страда от за тазобедрена артроза, причинена от изключително болезнено износване на хрущяла на главата на бедрената кост.

Преди да се подложи на операцията, Лула довери, че е изпитвал постоянна болка от повече от една година. Това обаче не го спря да пътува до редица страни в чужбина от януари, когато зае отново президентския пост.

Лула каза, че е отложил операцията, защото искал да спечели президентските избори през октомври и след това да върне страната обратно към нормалността след политическите сътресения при предишния президент - десният популист Жаир Болсонаро, както и да поправи международния ѝ имидж. Исках да кажа на целия свят, че Бразилия се завърна, изтъкна той.

Лула планира следващото му посещение в чужбина да бъде чак в края на ноември - в Обединените арабски емирства, където да участва в световната среща на високо равнище за климата под егидата на ООН КОП28.

Прочети цялата публикация