Fakti.bg | 17.11.2023 13:21:29 | 107

Бонус за донос и в Гърция: как се укриват данъци


Гърция не се слави с особено висок данъчен морал. Както посочи наскоро управителят на Централната банка Янис Стурнарас – сенчестата икономика, включително укриването на данъци, имат дял от 21% от БВП – става дума за около 40 милиарда евро годишно, а това е почти половината от законно декларираните доходи, които през 2021 година възлизаха на 84 милиарда, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ).

Забрана за плащане в брой и други мерки

След като редица правителства в Гърция безрезултатно обявяваха война на укриването на данъци, сега кабинетът на Кириакос Мицотакис смята сериозно да се заеме с проблема, посочва германското издание. Нов законопроект съдържа поредица мерки, включително забраната за плащане в брой за покупката на имоти или стоки на стойност над 500 евро.

Освен това ще бъде въведено приложение за мобилните телефони с името Appodixi, с което гърците ще могат да контролират квитанциите от магазините. Така купувачите ще могат да установят дали търговците са им издали коректна бележка със съответния ДДС. Сканирането ще е възможно чрез QR-код на бележката. Освен това гърците ще могат да предадат информацията на данъчната агенция AADE. При това неанонимното предоставяне на данните може да бъде и възнаградено – с премии между 100 и 3000 евро в зависимост от размера на разкритата данъчна измама. Но досега не е платен и един цент премия.

Идеята изглежда се хареса

Както отбелязва ФАЦ – новата форма за разкриване на данъчни измами на гърците изглежда им допада. Най-малкото приложението е било свалено до момента 235 000 пъти. Данъчната агенция пък съобщава, че е получила 135 000 оплаквания, голяма част от които са свързани с гръцките бензиностанции. Германският „Ханделсблат“ пише, че потребителите съобщават по около 1600 случая на данъчни измами на ден. Изданието разказва и един конкретен случай. Шофьорът Василиас купил бензин за 63 евро и точно тази сума била вписана и в квитанцията, която получил. Но след като сканирал QR-кода на бележката със смартфона си, установил, че квитанцията е фалшифицирана. И веднага предал информацията на данъчните власти, които от своя страна установили, че от бензиностанцията са вписали продажба на бензин само за 20 евро.

Известен успех в събирането на ДДС

ФАЦ посочва, че все пак в последно време Гърция отбелязва напредък в събирането на ДДС. Цитирани са данни на Еврокомисията, съгласно които укритите приходи през 2019 година възлизали на 23,4 процента от БВП, а междувременно са спаднали до 15 на сто (при средно ниво за Европа от 9%). По данни на „Ханделсблат“ обаче гърците продължават да укриват 26 процента от дължимия ДДС, което е втората по големина стойност след Румъния. На трето и четвърто място са Малта и Италия.

Що се отнася обаче до подоходния данък, все още има да се върши доста работа. Поради това правителството възнамерява да въведе един вид минимален данък, тъй като много самонаети лица декларират доходи под нивото на държавната минимална заплата от 780 евро месечно. Както пише гръцкият вестник „Катимерини“, зъболекарите например декларират средно по около 675 евро месечен доход, таксиметровите шофьори – 310, а фризьорите 285. И макар доходите в Гърция да са ниски, те все пак не са чак толкова ниски и правителството е наясно с това, посочва ФАЦ.

Гонят само „малките“?

Междувременно редица гилдии, като например адвокатската, протестират срещу планираната строгост. Лявата опозиция упреква Мицотакис, че се е вторачил в „малките“. Докато за „големите“, като например мощните корабоплавателни компании, данъчните ставки дори бяха намалени. Както отбелязва ФАЦ, новата акция срещу укриването на данъци би трябвало и да повиши доверието към Гърция в международен план. Наскоро агенцията Standard & Poor's за първи път от дълго време насам повиши инвестиционния рейтинг на страната. От 2020 година насам Гърция намали задълженията си от 206% на около 159% от БВП до края на тази година.

Прочети цялата публикация