Fakti.bg | 19.11.2023 08:46:30 | 186

Цветанов: Видяхме пълна безпомощност на изпълнителната и местна власт


Само за последните няколко дни видяхме пълна безпомощност на изпълнителната и местна власт. София в пламъци и батални сцени съпътстваха квалификацията за Евро 2024 между България и Унгария, която се игра пред празни трибуни, а хиляди фенове от десетки български клубове се събраха на протест пред Националния стадион "Васил Левски". Първоначално замислен като мирен, протестът бързо ескалира, създавайки невиждани досега сцени в центъра на София. Минути преди срещата насилието избухна пред стадиона. Това напиша в своя профил в социалната мрежа Facebook бившият депутат и съосновател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Столичната полиция беше изпратила близо 2000 полицаи, за да пазят реда, но те едва успяха да се справят. Освен че хвърляха камъни, самоделни бомби и бутилки по полицията, феновете подпалиха десетки кофи за боклук, коли и полицейски бус. В резултат от напрежението десетки граждани и служители на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – задържани.

За съжаление, станахме свидетели и на прояви на полицейско насилие и действия, граничещи с произвол, спрямо граждани и журналисти, отразяващи събитията. Липсваха превантивни мерки за ограничаване и недопускане на тази ескалация и хаос в столицата. Започна поредното обвинение между парламентаристи, министри и кмет, коя институция е виновна за тази безпомощност.

Днес, топола падна върху движеща се кола на булевард „Илиянци”. В автомобила се е возило семейство - мъж на 65 г. и съпругата му на 57 г. Мъжът е починал на място, жената е в тежко състояние. Представител на Столичната община каза, че на мястото на инцидента е дошъл и кметът на София Васил Терзиев и от понеделник ще бъдат изрязвани опасните дървета. Тази дейност се извършва с вишка, което при силен вятър крие риск за сериозна опасност. Отново институциите са след събитията, а превенцията е ключова за ефективността им.

След този силен вятър паднаха голям по обем листа от дърветата, което е предпоставка за бъдещо запушване на шахтите от канализационната мрежа. Утре, сигурно след обилните дъждове и сняг ще има ѝ наводнени подлези, улици и входове. Представителите на институциите ще ни информират за поредната тежка ситуация и че започват почистването на листата и шахтите по улиците на града. Уважаеми представители на изпълнителна и местна власт, превенцията, планирането и навремените мерките са най-важната част от управлението на институциите. Уморихме се от популизъм за светло бъдеще, от оправданията, че е виновен всеки друг, но не ѝ тези, които управляват днес! Те носят отговорността за продължаващата безпомощност.

Прочети цялата публикация