Fakti.bg | 20.11.2023 05:49:31 | 354

"Неприемливият" план на Расмусен за прием на Украйна в НАТО


Още от 2008-а година НАТО обещава на Украйна, че един ден ще стане член на организацията. Президентът Володимир Зеленски междувременно многократно, но безуспешно настоя да бъде поет актуализиран ангажимент: Киев да се присъедини след края на войната.

Сега обаче бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който от близо десетилетие работи като съветник на украинските политици, лансира публично едно доста нестандартно предложение: Алиансът да предложи на Украйна членство, без тя да си е върнала окупираните от Русия територии. Предложението се базира на това, че войната надали ще свърши скоро. А перспективата за задействане на член 5 от Договора на НАТО за колективната отбрана би възпряла Путин от опитите за завземане на още територии.

Дори обаче някои от държавните и правителствените ръководители, които се застъпват за бързото приемане на Украйна в НАТО, заявиха, че намират формулата на Расмусен за неприемлива. Външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис например нарече идеята "срамна".

"Всеки тип преговори ще представляват подготовка за Деня на победата в Москва", заяви той. "Идеята за отказ от територии нарушава международното право. Териториалната цялост трябва да е свещена." Ландсбергис направи и следното допълнение: "Не бива да се подарява нещо заради нещо друго".

Подкрепата за плана "Расмусен" е слаба

Украинският депутат Андрий Осадчук също е на мнението, че това предложение не е приемливо за Украйна. "Всяко примирие, всяко замразяване на конфликта, всеки компромис със злото само ще даде време на Русия за презареждане", каза той пред ДВ. И зададе въпроса дали Алиансът изобщо би взел под внимание кандидатурата на страна, която не контролира напълно своята територия.

Същевременно Осадчук смята, че и самата Русия би отхвърлила това предложение, продължавайки да се цели към по-мащабни победи. "Те все още вярват, че постепенно могат да погълнат цяла Украйна", убеден е Осадчук. "Единствено липсата на готовност от страна на Запада да се бори - не за Украйна, а за себе си - дава на всички тези "експерти" повод за подобни "смайващи" идеи. Те нямат нищо общо с действителността."

The best way to deliver lasting peace and stability in Europe is to bring Ukraine into NATO. Next summer, the Alliance will mark its 75th anniversary at a summit in Washington. An invite for Ukraine to join would be the perfect way to celebrate. https://t.co/zkQSaNzfes

— Anders Fogh Rasmussen (@AndersFoghR) November 8, 2023

Всъщност тази идея не се появява за първи път. През август на конференция в Норвегия Стиан Йенсен, шефът на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, допусна възможността Украйна да се откаже от част от територията си срещу членството в НАТО.

Това изказване предизвика такива брожения, че в рамките на 24 часа Столтенберг трябваше да препотвърди подкрепата на НАТО за възстановяването на териториалната цялост на Украйна. А Йенсен бе принуден да заяви, че се е изразил неправилно.

Какво става с "Крим е Украйна"?

Военният анализатор Едуард Хънтър Кристи смята, че това е само един пример за допуснатите грешки спрямо Украйна. "Има разминаване между официалните позиции, съдържащи идеалния за Украйна сценарий за възстановяване на цялостната ѝ територия, и реалното ниво на оказваната помощ, особено на военната, която съюзниците са готови да ѝ предоставят", коментира Кристи пред ДВ.

"Доста необичайно и, честно казано, странно е, че ние от една страна дипломатично застъпваме мнението, съгласно което "Крим е Украйна" и Украйна има правото да възстанови цялата си територия, а в същото време постоянно отказваме да предоставим по-далекобойни оръжия. Те се нуждаят от пълния набор инструменти, за да имат истински шанс да променят положението. След това вече може да се види докъде ще доведе дипломацията."

Танковете са с предимство пред преговорите

Бруно Лете от германския клон на американската фондация "Маршал" също се чуди как така според Расмусен гаранциите за сигурност на Украйна биха могли да проработят. "Как ще възпрете Русия от нападение срещу Украйна, ако Украйна вече е част от Алианса?", пита той. "Дали това означава, че НАТО ще изпрати там войници?"

Лете е съгласен с Хънтър Кристи, че пътят към мира минава през военното превъзходство на Киев. "Само в този случай Украйна ще може да договори сделка, в която да не бъде в напълно неизгодна позиция", смята той. Но отбелязва, че макар предложението да идва от човек, който в момента е извън НАТО, няма как да се отрече, че тази опция е част от пакета идеи, обсъждани в Алианса. "Мисля, че НАТО е под все по-голям натиск да изпълни обещанието си от 2008-а година по отношение на присъединяването на Украйна. Но рецептата на Расмусен не би била победа нито за Киев, нито за Запада", казва Лете.

Автор: Тери Шулц

Прочети цялата публикация