Fakti.bg | 20.11.2023 08:00:23 | 125

Руслан Трад: Пиратското отвличане в Червено море е червен сигнал за външната политика на България


Неотдавна както аз, така и колегите в De Re Militari, писахме, че Червено море може да стане фронтова линия заради конфликта между Хамас и Израел, и че са застрашени търговските линии от и за Европа.

Това коментира във "Фейсбук" Руслан Трад.

За съжаление това се оказа вярно и сега държавата ни трябва да намери начин да излезе от тежка ситуация, за която не е била готова, а именно - край бреговете на Йемен има отвлечен кораб с българи на борда.

- Не е ясно колко точно са българските граждани на борда, но със сигурност е потвърдена информацията за двама, един от които е капитан.

- Според наличната информация, корабът Galaxy Leader превозва автомобили и е плавал към Индия, според някои източници - от Турция, а според други - от Судан.

- Информацията идва от израелските сили за сигурност, така че се надявам, че българските власти имат директен контакт с тях, както и с властите на Саудитска Арабия, които имат водеща роля в региона.

- Корабът е отвлечен от подкрепените от Иран йеменски бунтовници, известни като хути (не “хуси”, както често се изписва в медиите ни). Тази сутрин военното ръководство на непризнатото правителство на хутите предупреди, че корабите в Червено море - и особено онези, собственост на израелци - ще бъдат считани за легитимна цел. След няколко години на гражданска война, хутите контролират грубо казано северната част на Йемен, включително столицата Сана.

Нашата държава трябва да очаква още инциденти не само в Червено море и не защото някой има нещо против България, а тъй като имаме налице серия от регионални конфликти с глобални последици и европейските съдове, позиции, инфраструктура и институции, са считани за цел. Дали София е готова за тази реалност на ниво експертиза и възможност за реакция, е друг въпрос.

Прочети цялата публикация