Fakti.bg | 20.11.2023 20:45:57 | 69

The Wall Street Journal: Израелската армия навлезе в по-трудната фаза на войната в Газа


Израел измества фокуса на военните си операции към южната част на Ивицата Газа. Страната е изправена пред труден етап от войната, която продължава вече шест седмици, отбелязват в редакцията на американският вестник The Wall Street Journal.

Съобщава се, че израелските войски до голяма степен са успели да поемат контрола над северната част на Газа. Високопоставени израелски офицери и анализатори обаче смятат, че военните на еврейската държава са унищожили частично военния капацитет на ХАМАС и не са успели напълно да заловят и елиминират висшето му ръководство.

Според изданието бойците на юг вероятно ще бъдат по-издръжливи в своята съпротива, защото техните възможности са ограничени и единствената им възможност е да продължат да се бият.

"Заложниците са най-добрият лост, с който лидерите на ХАМАС разполагат, за да оцелеят при придвижването на военните на Израел на юг, докато екстремистите се стремят да прекратят боевете, поне временно“, обясняват събеседници на вестника.

Подчертава се още, че действията на израелските войски в южната част на Ивицата Газа ще станат по-трудни поради големия брой цивилни, живеещи там.

Прочети цялата публикация