Fakti.bg | 04.12.2023 13:51:47 | 26

Защо толкова много турци бягат в Германия

Историите на Амир и Малик (имената им са променени - бел. ред.) си приличат. И двамата са били учители в едно военно училища в Турция. Опитът за преврат през 2016 г., извършен от части на турската армия, обаче променя всичко за тях, пише АРД.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган заподозря много хора в съпричастие към опита за преврат. Включително и мнозина, за които се предполагаше, че са близки до движението на Гюлен. Много от тях бяха изпратени в затвора или изгубиха работата си. 53-годишният Амир е един от тези хора. "След 2016 г. се страхувам от нашето правителство. Те унищожиха цялата съдебна система, в цялата страна", допълва мъжът. Съпругата му е избягала в друга държава заедно с пълнолетните им деца още през 2016 година. Разказва, че в Турция в момента го съдят задочно.

"Държах само книга, а ме нарекоха терорист"

Но каква е била причината за това? "Всичко, което направих, е да чета тези т. нар. критични към режима книги. Нарекоха ме терорист. Никога не съм държал оръжие в ръка, държах само книга, а ме нарекоха терорист. И затова сега ме съдят в Турция", обяснява мъжът пред германската обществено-правна медия. В родината го очаква присъда от над 6 години затвор, разказва Амир.

33-годишният Малик също е преминал през нещо подобно. Мъжът е критикувал правителството на Ердоган. Заради това в Турция рискува да получи ефективна присъда. Оставил е там съпругата си и двете си малки деца. "Беше ми много трудно да напусна семейството си. Но нямах друг избор. Трябваше да избягам, а в противен случай щях да съм в затвора."

Той вече е бил в затвора и не желае да се връща там отново. Малик и Амир сега се надяват, че в Германия се намират в безопасност. Те вече не вярват на турската съдебна система и на възможността за справедлив процес. Многократно подчертават, че в страната им вече няма независима съдебна система, както и че дефиницията за тероризъм е изключително разширена.

Наплив на турци, търсещи убежище в Германия

Около 45 000 турски граждани са подали молба за убежище от началото на годината до 31 октомври, според данни на Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирани от АРД. Това е ръст от почти два пъти в сравнение с предишната година. През октомври гражданите на Турция са на второ място по брой на подадените заявления - веднага след сирийците и преди афганистанците, става ясно още от данните.

Вибке Юдит от организацията за защита на правата на бежанците "Про Азюл" не е изненадана, че толкова много турци пристигат в момента в Германия. Тя обяснява, че причините за това са комплексни. "Ситуацията с човешките права в Турция непрекъснато се влошава", посочва тя. Освен това след преизбирането на Ердоган много хора са загубили надежда, че демокрацията и правовата държава ще се завърнат. По-конкретно съдебната система в Турция вече не работи независимо, казва Юдит. В допълнение към преизбирането на Ердоган, лошата икономическа ситуация, съчетана с висока инфлация, и тежкото земетресение в началото на годината също са изиграли роля.

Германия по-трудно дава статут на кюрди

От "Про Азюл" посочват, че по-голямата част от бежанците твърдят, че са от кюрдски произход. Но на турските кюрди много рядко им се предоставя убежище, подчертава говорителката по правната политика на правозащитната организация. Това може да се види и в статистиката на Федералната служба за миграцията и бежанците. От около 45 000 първоначални молби, подадени между януари и октомври 2023 г., малко под 38 000 са били на кюрди. Около 10 000 от тях вече са били отхвърлени.

Според "Про Азюл" на турските кюрди им е по-трудно да докажат, че са жертви на репресии и преследвания. През 2023 г. общият дял на предоставяне на закрила за турците е бил 57%, а за турските кюрди - под 5 процента.

Вибке Юдит смята, че в решенията за молбите за убежище са допуснати системни грешки. Правозащитничката припомня също, че турското правителство активно преследва много хора, като използва за това и съдебната власт.

Автор: Даниела Оливарес (АРД)

Прочети цялата публикация