Fakti.bg | 05.12.2023 17:27:41 | 35

Буча и Мариупол показаха какъв мир иска Русия

Подготовка за зимата (Prepare for winter)

В Украйна зимата дойде. Откакто започна през февруари 2022 г., пълномащабната война на Русия навлиза в своя трети зимен период. В края на миналата седмица станахме свидетели на може би най-интензивните руски атаки с дронове срещу цивилни цели в Украйна. Какъв е обичайният кремълски коктейл от послания и дезинформация, когато стане студено? Един по-внимателен поглед върху предишните зимни периоди, през 2022 и 2023 г., може да послужи като индикация какво да очакваме през тази зима.

След повече от 21 месеца интензивна война и безсмислени разрушения в Украйна по всички направления, дезинформацията на Кремъл вече дори не се опитва да скрие целта на Москва: а именно, унищожаването на модерната украинска държава. Отричат се украинската държавност и идентичност. Путин и подгласниците му повтарят, че Русия не може да приеме съсед, който се стреми да изгради бъдещето си извън контрола на Москва. Кремъл възприема почти като закон на природата, че светът трябва да бъде устроен именно по този начин. Проучванията на общественото мнение на Левада-Център – единствения руски институт, който не е под правителствен контрол, продължават да показват, че около 70 процента (41% "твърдо да" + 32% "да") от руснаците изразяват подкрепа за руските военни действия в Украйна.

Как обаче да бъдат убедени хората извън Русия? Отговорът е, че това се прави чрез груба сила и манипулация.

Мраз и подчинение

Въпреки интензивните атаки през първите студени месеци от началото на войната през 2022 г. – февруари, март и април – Русия не успя да пречупи духа на Украйна. Миналата зима, от ноември 2022 г. нататък, Москва направи опит да „обработи“ целевите аудитории“ в Украйна с масирани бомбардировки, целящи да унищожат енергийната и топлопреносна инфраструктура. Наред с това Кремъл се опита да деморализира Европа с предсказания, че континентът щял „да пропадне“ поради липсата на руски газ. Нищо от това не се случи. Украйна не рухна и Европа издържа.

Мними преговори

Перспективата за мирни преговори има магическо звучене. Какво може да бъде по-изкушаващо за хората, живеещи под дъжд от бомби, от това да чуят, че мирните преговори са в ход и страданията им ще свършат? Но украинците в места като Буча, Мариупол, районите около Харков и на други места научиха урока за това какво включва мирът под руски контрол: депортиране и жестокости. Както ще се убедим, мантрите за мирни преговори приличат на омайните песни на сирените от митологията, които объркват моряците и корабите им се разбиват…

Кремъл многократно използва хватката да се преструва, че иска мир. Руснаците призоваха НАТО да се върне в границите си отпреди 1997 г. След пълномащабното нахлуване, на преговорите в Беларус през март 2022 г. Москва поиска Киев да се откаже от територии и директно да се предаде. През есента на 2022 г., след унищожаването на селскостопанска инфраструктура, пристанища и обработваеми земи в мащаб, невиждан в най-новата световна история и абсурдното така нареченото „официално анексиране“ на четири украински региона към Руската федерация, те опитаха отново: приемете загубата на анексираните територии и спрете да се биете!

Зима 2023: измамната песен на сирените

Вече сме в месец декември на 2023 г., а руските ракети и дронове действат паралелно с опитите на Кремъл да посее нови съмнения в авторитета на политическите лидери както на Украйна, така и на Запада. През предишните седмици документирахме как кампанията срещу президента Зеленски, съпругата му и командващия украинските въоръжени сили генерал Залужний отново набра скорост.

Сега очернящата кампания се разви с широко отразяване в руски държавни медии и прокремълски платформи на „разкрития“ на Дейвид Арахамия, водещ член на политическата партия на Зеленски и ръководител на украинската делегация на мирните преговори през пролетта на 2022 г. Въпросните медии използваха манипулативно подбрани цитати за това как мирните преговори в Беларус през март 2022 г. са щели да успеят, ако не беше зловещата ръка на англосаксонците и по-специално на Борис Джонсън, когото пропагандната мрежа на Кремъл етикетира като войнолюбец.

Контролираните от руското ръководство издания се фокусират върху първия елемент: мирът можело да бъде осигурен, ако Украйна беше обещала да остане неутрална и извън НАТО. Забравят обаче да споменат другата важна част от интервюто на Арахамия за украинската медия 1+1, цитирано и от „Украинская правда“: Киев не е имал никакво доверие, че Русия ще спазва такава сделка и няма да атакува отново. Съдейки по досегашния опит с руския подход към преговорите, обикновено става така: на Русия се правят отстъпки, а после Русия отправя към преговорния партньор в по-слава позиция още по-твърди искания за още отстъпки.

Паралелно с това Кремъл гласовито и непрекъснато повтаря идеологемите си за отслабване на международната подкрепа за Украйна – че тази страна уж е нацистка, контролирана от корумпирани педофили, разделяна от опити за преврат и даже отчаяно изпращаща старци и деца на фронта. Същевременно Полша, друг любим обект за критики от страна на Москва, е бичувана, че искала да възроди Полската империя. Накратко – посланието е, че Западът трябва да изостави Украйна и да търси споразумение с Москва. Ситуацията обаче прилича на легендите от гръцката митология, в които измамната песен на сирените е предназначена да примами моряците да се отклонят от курса и да корабокрушират.

Други опити за дезинформация от страна на Русия:

- Западните бомби са причина за вълната от бежанци на руско-финландската граница. Това е част от мащабна кампания на Кремъл за използване на мигрантите като хибридно оръжие срещу Европейския съюз и Финландия, вероятно като отмъщение за присъединяването на Финландия към НАТО и за разпалване на антизападни настроения във връзка с конфликта в Газа. Няма връзка между войната в Газа и случващото се по руско-финландската граница, тъй като повечето мигранти, опитващи се да преминат във Финландия, идват от Ирак, Сирия, Йемен и Турция. В отговор на действията на Русия финландското правителство реши да затвори цялата източна граница от 30 ноември до 13 декември, като затварянето може да бъде продължено.

- Западът подготвя Грузия за нова цветна революция. Също така невярно. С времето човек започва да разбира защо този популярен кремълски наратив се появява отново и отново с твърдения като това, че Западът и Украйна искат Грузия да влезе във война с Русия. Европейската комисия наскоро препоръча Грузия да получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС. Такъв статут не се вписва в споменатата по-горе представа, че Москва има правото да доминира над своите съседи. Кремъл вижда „западни тъмни сили“ зад всяка проява на политическа амбиция, която противоречи на аспирациите на Москва. Кремъл не може да проумее, че местните хора могат да имат собствени геополитически амбиции, затова ги етикетира като русофоби или цветни революционери.

- Ще завършим с един типичен пример за кликбейт: украински деца се продават за по 150 000 долара на полската граница. Това е пореден опит за подкопаване на авторитета на ръководството в Киев, включително на президента Зеленски, както и на Украйна като цяло. Фалшивата „новина“ е също толкова безумна, колкото така наречените обвинения „Pizzagate“ за това, че Хилари Клинтън ръководела мрежа за насилие над деца. Ако бъде обаче усилен от армия от тролове и ботове с изкуствен интелект, този нов фалшив наратив може да наводни информационното пространство и да отвлече вниманието от истинския проблем: хладнокръвните, жестоки атаки на Русия срещу цивилни цели в Украйна. Нека не се хващаме на въдицата.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Прочети цялата публикация