Fakti.bg | 05.12.2023 22:30:39 | 35

"7-годишният сърбеж" - популярна концепция за изневярата

Брачното блаженство има тенденцията да не е толкова обезпокоявано. Специалисти откриват, че разклащане в отношенията на двойката настъпват след около седем години. В този период се смята, че склонността към изневяра или развод нараства.

Тази идея е популярна от 1955 г., когато филм, озаглавен The Seven Year Itch с участието на Мерилин Монро, представя концепцията за 7-годишния „сърбеж”, пише vesti.bg.

Холивудска фантастика или истина е тази концепция?

По отношение на изневярата, изследванията показват, че женените са по-склонни да мислят за нея около седмата година, посочва Джъстин Лемилър, научен сътрудник в Института Кинси към университета в Индиана.

Мислите за изневяра нарастват при междинни бракове

В проучване, публикувано в Journal of Sex Research, са анкетирани 313 възрастни израелци, на възраст между 32 и 33 години, всички от които са женени от поне една година. Участниците бяха питани, каква е вероятността да изневерят на своя партньор. Данните от това проучване помогнаха на изследователите да разгледат: Как продължителността на брака е обвързана с изневярата?

Участниците бяха разделени на три групи: "Кратки", с брак до 5 години, "междинни", за хора във връзка до 10 години и "дългосрочни", за двойки с взаимоотношения над 11 години.

Групата, която съобщава за най-голяма вероятност от изневяра, е "дългосрочната", посочва Джъстин Лемилър. По думите му краткосрочната група отчита най-ниски шансове за изневяра, като междинната група попада между тях. Колкото по-дълго една двойка е била заедно, толкова по-вероятно е партньорите да кажат, че мислят за изневяра, констатират учените.

При мъжете шансовете за изневяра нарастват, в зависимост от продължителността на връзката, учените наричат това явление линеен ефект. При жените обаче ефектът е криволинеен, казват изследователите.

Според Джъстин Лемилър голяма част от анкетираните преминават през концепцията за 7-годишния „сърбеж”.

Действителните нива на изневяра се покачват през седмата година от брака

Национално представително проучване, проведено в Съединените щати, разглежда кога е най-вероятно да се случи изневяра в брака. Резултатите показват, че при жените шансовете са най-високи през седмата година от брака, но намаляват постепенно след това. "Изневярата на практика не съществуваше сред жените, които са били омъжени между 20 и 30 години, посочва експерт.

При мъжете е установено, че са склонни да изневеряват около седмата година. Според експерти, това желание намалява и се появява отново при силния пол след 18-тата година от брака. Всъщност мъжете, които са били женени 30 или повече години, са били най-склонни да изневерят.

И мъжете, и жените изглежда страдат от 7-годишния „сърбеж". При силния пол обаче, явлението се наблюдава и след 30 години брак, посочват учени.

Повечето разводи се осъществяват след седмата година от брака

Данните на Бюрото за преброяване на населението на САЩ показват, че средната продължителност на брака преди развода е около осем години. Това съвпада с гореспоменатите данни за изневяра. Разводите започват да достигат своя връх точно след като шансовете за изневяра достигнат най-високата си точка, смятат експерти.

Джъстин Лемилър обяснява, че причина за разводите и изневерите в този период е краят на фазата на медения месец. Експертът обяснява, че след седмата година различията започват да се появяват. "Когато спрем да гледаме на партньорите си през розови очила, трябва да решим дали различията ни са непреодолими или можем да ги приемем", казва той.

Прочети цялата публикация