Fakti.bg | 06.12.2023 10:20:46 | 34

Ожесточените сражения в Газа: Няма безопасно място за цивилните

В сряда израелските сили се сражаваха с бойци на Хамас в Газа, след като разшириха сухопътната си офанзива до втория по големина град, като още повече свиха зоната, в която палестинците могат да търсят безопасност, и спряха разпределянето на жизненоважна помощ в по-голямата част от територията, предаде Асошиейтед прес.

Нападението в южната част на страната заплашва с по-нататъшно масово разселване в обсадения крайбрежен анклав, където според ООН около 1,87 млн. души - над 80 % от населението - вече са напуснали домовете си.

Голяма част от северната част, включително големи части от град Газа, са напълно разрушени и палестинците се опасяват, че останалата част от Газа може да бъде сполетена от подобна съдба, докато Израел се опитва да разруши Хамас, който е пуснал дълбоки корени на територията, управлявана от него в продължение на 16 години.

Израел твърди, че не може повече да приема военното присъствие на Хамас в Газа след атаката от 7 октомври, която предизвика войната, а министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще поддържа безсрочен контрол върху сигурността на територията - нещо, на което се противопоставят САЩ и голяма част от международната общност.

Израелските военни заявиха във вторник, че войските им се намират "в сърцето" на южния град Хан Юнис, след което го определиха като "най-интензивния ден" на сражения от началото на сухопътната операция преди пет седмици, с тежки сражения и на север.

През последните три дни разпределянето на помощи - основно само на брашно и вода - е възможно само в и около Рафах, на южната граница с Египет, поради сраженията и затворените пътища от израелските сили, съобщиха от службата на ООН за хуманитарна помощ.

Групата за помощ "Лекари без граници" съобщи, че в болницата на мъчениците от Ал-Акса в централния град Дейр ал-Балах, северно от Хан Юнис, горивото и медицинските консумативи са достигнали "критично ниски нива".

От 1 декември насам, когато изтече едноседмичното примирие, всеки ден в болницата са пристигали до 200 ранени, съобщиха от организацията.

"Без електричество вентилаторите няма да функционират, кръводаряването ще трябва да спре, стерилизацията на хирургическите инструменти ще бъде невъзможна", каза Мари-Ор Перо Ревиал, координатор на групата за спешна помощ в Газа. Тя допълни, че липсват и хирургически материали и външни фиксатори за счупени кости.

Газа е без електричество от първата седмица на войната, а Израел силно ограничи вноса на горива, което принуди няколко болници да спрат работа, тъй като не могат да използват аварийни генератори.

Хиляди хора са избягали в Рафах, откакто Израел поднови офанзивата си след прекратяването на огъня, включително много хора от северната част на страната, които са били разселвани многократно.

Хамза Абу Мустафа, учител, който живее в близост до училище, превърнато в приют, и сам е приютил три семейства, заяви, че "положението е изключително тежко".

"Разселени хора има по улиците, в училищата, в джамиите, в болниците... навсякъде."

Палестинска жена, представила се като Ум Ахмед, казва, че суровите условия и ограниченият достъп до тоалетни са особено трудни за жените, които са бременни или в менструация.

"За жените и момичетата страданието е двойно по-голямо", каза тя. "Това е още по-голямо унижение."

Наскоро палестинските жени се обърнаха към социалните медии с молба за менструални тампони, които все по-трудно се намират.

"Извинявам се, че повдигнах такъв въпрос", пише една потребителка в X, като добавя, че в къщата ѝ са настанени 15 момичета: "Какво трябва да направим?"

По данни на здравното министерство на територията на Газа, което публикува нови данни късно във вторник, войната е отнела живота на повече от 16 200 души в Газа - 70% от тях са жени и деца - и е ранила над 42 000 души.

Министерството не прави разграничение между смъртните случаи на цивилни и на бойци, но общият му брой съвпада с цифрите, публикувани от израелските военни тази седмица.

Министерството твърди, че стотици други хора са загинали след края на прекратяването на огъня в петък, а много от тях все още са затрупани под развалините.

Военните обвиняват Хамас, че използва цивилни като жив щит, когато бойците действат в жилищни райони, но Израел не е предоставил подробни данни за отделните удари, някои от които са изравнили със земята цели квартали.

Началникът на военния щаб Херци Халеви заяви, че бойците държат оръжия в домове и други сгради, така че бойците в цивилни дрехи да могат да ги използват за обстрел на войниците.

"Нанасянето на удари по тях изисква значително използване на огън, както за насочване към врага, така и, разбира се, за защита на нашите сили", каза той във вторник. Израел твърди, че трябва да отстрани Хамас от власт, за да предотврати повторение на нападението от 7 октомври, когато Хамас и други бойци убиха около 1200 души, предимно цивилни, и плениха около 240 мъже, жени и деца, след като пробиха отбранителната система на Израел.

По време на прекратяването на огъня миналата седмица бяха освободени повече от 100 заложници, както и 240 палестинци, хвърлени в затвора от Израел. В Газа обаче остават около 138 заложници, предимно войници и цивилни мъже, а разказите за широко разпространени изнасилвания и други жестокости, извършени по време на безчинствата, задълбочиха възмущението на Израел и допълнително увеличиха подкрепата за войната.

Продължаващата способност на Хамас да се сражава в северната част на страната, където Израел навлезе с огромна сила преди няколко седмици, е сигнал, че изкореняването на групировката без причиняване на нови масови жертви и разселване - както иска главният съюзник на Израел, САЩ - може да се окаже трудно постижимо.

Военните твърдят, че 88 техни войници са били убити по време на офанзивата в Газа. Военно лице заяви тази седмица, че са убити най-малко 15 000 палестинци, включително 5000 бойци, но не обясни как армията е стигнала до тези данни.

Дори и след седмици на бомбардировки, главният лидер на Хамас в Газа, Йехия Синвар - чието местоположение е неизвестно - успя да проведе сложни преговори за прекратяване на огъня и да организира освобождаването на десетки заложници миналата седмица. Палестинските бойци също така продължиха да обстрелват Израел с ракети.

Войната се превърна в безпрецедентна катастрофа за цивилните палестинци, като засенчи всички четири предишни войни между Израел и Хамас, и страданията им ще се задълбочават с напредването на офанзивата.

След пълномащабната евакуация на северната част на Газа, разпоредена от Израел в началото на войната, по-голямата част от населението на Газа е притиснато в 230 кв. км в централната и южната част на Газа.

Откакто навлезе в южната част, израелските военни наредиха на хората да напуснат близо две дузини квартали в и около Хан Юнис, което допълнително намали площта, в която цивилните могат да потърсят убежище, с повече от една четвърт.

Не е ясно колко хора са се съобразили със заповедите за евакуация, тъй като много палестинци казват, че не се чувстват в безопасност никъде в Газа и се страхуват, че ако напуснат домовете си, няма да им бъде позволено да се върнат.

Прочети цялата публикация