Fakti.bg | 07.12.2023 13:48:50 | 35

Русия и Саудитска Арабия призоваха към съкращения на петрола всички членове на ОПЕК+

Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, призоваха в четвъртък всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумението за намаляване на производството за доброто на световната икономика само дни след напрегната среща на клуба на производителите, предаде Ройтерс.

Часове след като руският президент Владимир Путин замина за Рияд на набързо уредено посещение, за да се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, Кремъл публикува съвместно руско-саудитско изявление за приключването на дискусиите им.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други съюзници се споразумяха миналата седмица за нови доброволни съкращения от около 2,2 милиона барела на ден, водени от Саудитска Арабия и Русия, които прехвърлиха доброволните си съкращения от 1,3 милиона барела на ден.

"В областта на енергетиката двете страни похвалиха тясното сътрудничество между тях и успешните усилия на страните от ОПЕК+ за засилване на стабилността на световните петролни пазари", се казва в изявлението, публикувано от Кремъл.

"Те подчертаха важността на продължаването на това сътрудничество и необходимостта всички участващи страни да се присъединят към споразумението ОПЕК+ по начин, който служи на интересите на производителите и потребителите и подкрепя растежа на световната икономика", се добавя в изявлението.

Руската версия използва думата "присъединяване", докато английският превод на изявлението, също публикуван от Кремъл, използва думата "придържане" към споразумението ОПЕК+.

Саудитската държавна информационна агенция SPA заяви, че престолонаследникът, известен като MbS, и Путин са подчертали на срещата си необходимостта членовете на ОПЕК+ да се ангажират със споразумението на групата.

Източници на петролния пазар заявиха, че подобна изрична публична забележка от Кремъл и кралството за "присъединяване" към съкращения изглежда като намек, насочен към конкретни петролни сили.

Путин ще разговаря с иранския президент Ебрахим Раиси в Москва в четвъртък.

Мистерия все още обгръща пътуването на Путин до Рияд и Абу Даби, по време на което той беше ескортиран от четири руски изтребителя, и не беше ясно веднага кой конкретен въпрос е толкова важен за Путин, за да направи рядко пътуване в чужбина.

Кремъл заяви, че Путин и МбС са обсъдили също конфликтите в Газа, Украйна и Йемен, иранската ядрена програма и задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната.

ОПЕК+, чиито членове изпомпват повече от 40% от световния петрол, трябваше да отложи срещата си заради разногласия относно добива с африканските производители, въпреки че някои търговци на петрол заявиха, че подозират по-дълбок разкол вътре в групата.

След като производителите решиха да намалят лихвите, цените на петрола паднаха до петмесечно дъно - ясен знак, че пазарът е очаквал по-откровени действия от страна на ОПЕК+.

Путин и MbS, които заедно контролират една пета от петрола, изпомпван всеки ден, бяха показани с усмивки и възторжено ръкостискане, когато Путин излезе от колата си в саудитската столица.

И 38-годишният МбС, и 71-годишният Путин искат - и се нуждаят - от високи цени на петрола - жизнената сила на своите икономики. Въпросът и за двете е каква част от тежестта трябва да поеме всеки, за да поддържа цените високо - и как да се провери тежестта.

На разговорите с МбС Путин заяви, че планираното посещение на принца в Русия е било променено в последния момент, което го е накарало да посети Рияд.

"Очаквахме ви в Москва", каза Путин на МБС с усмивка.

"Знам, че събитията наложиха корекция на тези планове, но както вече казах, нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения."

Тогава Путин каза: "Но следващата среща трябва да бъде в Москва".

Престолонаследникът заяви чрез руски преводач, че разбира се, е готов да направи това.

"Тогава сме съгласни", каза Путин.

Прочети цялата публикация