Fakti.bg | 07.12.2023 21:01:22 | 50

Пукнатини в западната подкрепа са ново предизвикателство за Киев

Украйна е изправена пред нарастващи дипломатически препятствия, след като нейната лятна контраофанзива срещу руските сили се провали, като помощта от жизненоважни поддръжници в Съединените щати и ЕС все повече се поставя под въпрос, пише АФП.

Последният знак за напрежение дойде, когато президентът Володимир Зеленски отмени в последния момент видео обръщение към Конгреса на САЩ, с което той се надяваше да помогне за деблокирането на жизненоважни допълнителни милиарди във финансирането.

Не беше посочена публично причина за неявяването.

В Европа очите бяха насочени към унгарския премиер Виктор Орбан, твърд скептик относно подкрепата на ЕС за военните усилия на Украйна.

Докато блокът се стремеше да започне преговори за членство с Киев и предлага спасителен финансов пояс от 50 милиарда евро, Орбан предложи тези въпроси да бъдат премахнати от предстоящата среща на върха в Брюксел.

Френският президент Еманюел Макрон покани Орбан на вечеря в Париж в четвъртък, надявайки се да го убеди.

Надеждите, че Украйна може да си върне окупираните територии на юг и изток от силите на руския президент Владимир Путин, бяха попарени през лятото.

Западните съюзници, които бяха доставили повече и по-тежки оръжейни системи през предходните месеци, сега изглежда се питат колко силно да продължат помощта си.

Украинските лидери настояват, че могат да постигнат напредък на фронта, ако подкрепата продължава.

Киев може да посочи някои скорошни военни печалби в Черно море, които му позволяват успешно да изнася товари със селскостопански продукти.

"За европейската сигурност"

"Дори получавайки непрекъснато вливане от Запада, на Украйна ѝ липсва работна сила, докато Русия няма този проблем", каза висш европейски военен офицер от НАТО пред АФП.

Сред войниците на Киев, изпратени за обучение с войските на НАТО, "в наши дни има по-възрастни хора, по-малко опитни, които излизат напред".

"Сега е моментът да убеждаваме Зеленски, да го измъкнем от неговата донякъде твърда позиция. Никой не го казва официално, но мисля, че това е в процес на подготовка", добави източникът от НАТО.

Френски дипломатически източник възрази, че Украйна все още има "много нисък процент на мобилизация" сред населението си, докато руските "статистики са доста нервни".

Въпреки че националният морал може да е подложен на изпитание, украинските войски на фронта все още изглеждат решени да доведат битката докрай.

И докато войната струва скъпо, "европейците няма да изоставят Украйна, защото знаят, че ако Путин вземе Украйна, това ще бъде много опасен прецедент" с рискове за членовете на ЕС, като балтийските държави и Полша, каза Татяна Кастуева-Жан от Френския институт за международни отношения (IFRI).

Това беше подкрепено от френски дипломат.

"Подкрепата на Украйна е за европейската и френската сигурност", каза пред група репортери дипломатът, пожелал анонимност.

Лидерите трябва "да се противопоставят на идеята, че една криза избутва друга настрана", добави дипломатът във връзка със страховете в Украйна, че битката на Израел с бойците на Хамас може да отвлече вниманието на Европа.

"Не виждам пораженчество"

"Всички знаят, че това е рисковано време, но не виждам никакво пораженческо мислене в Брюксел или в НАТО", каза дипломатическият източник, като същевременно призна, че след две години война неизбежно ще бъдат зададени въпроси.

Анализаторът Кастуева-Жан каза, че докато "всеки фактор работи за застой" на фронта, за европейските лидери е жизненоважно да сведат до минимум несъгласието относно продължаващата си подкрепа.

Запазването на курса е още по-важно за Европа с президентските избори в САЩ през ноември 2024 г., където Доналд Тръмп и неговата програма "Америка на първо място" имат реален шанс да се завърнат.

Необходима е и увереност отвън, каза Кастуева-Жан, тъй като "се появява разправия между елитите" в Киев, където отношенията между Зеленски и началника на неговия военен щаб Валери Залужни станаха тежки.

"Може ли това да е краят на националното единство зад Зеленски или е просто интерлюдия, свързана с предизвикателствата на фронта?"

Френските дипломати се опитват да убедят съюзниците, че помощта трябва да продължи като сигнал към Путин, че "той не може да разчита на изчерпване на подкрепата" за Киев.

За Европа това би означавало ускоряване на изграждането на нейната отбранителна индустрия и подобряване на оперативната съвместимост на оборудването.

Силите на Киев в момента използват повече от 200 различни оръжейни системи, събрани от различни източници, подчерта наскоро посланикът на Украйна в НАТО Наталия Галибаренко.

Прочети цялата публикация