Fakti.bg | 08.12.2023 03:55:20 | 39

САЩ: Още не можем да поискаме от Израел прекратяване на огъня

Съединените щати не са дали твърд срок на Израел да прекрати бойните операции срещу Хамас в Газа и ако войната приключи сега, ислямистката групировка ще продължи да представлява заплаха, каза в четвъртък помощникът по националната сигурност на Белия дом Джон Файнър, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме дали категоричен краен срок на Израел. Това е техният конфликт. Имаме влияние, дори и да нямаме пълен контрол върху това, което се случва на място в Газа", заяви Файнър на форума за сигурност в Аспен.

Израел има две цели в Газа, каза Файнър, гарантирайки, че Хамас вече не може да управлява гъсто населения анклав и повече не може да представлява заплаха за Израел след смъртоносната атака от 7 октомври по време на който неговите бойци убиха 1200 души и отвлякоха други 240.

"Честно казано, ако войната спре днес, Хамас ще продължи да представлява заплаха, поради което все още не сме в състояние да поискаме от Израел прекратяване на огъня", каза Файнър.

Съединените щати вярват, че има много "легитимни военни цели" които остават в южната част на Газа.

Има аспекти от начина, по който са провеждани военните операции на Израел в Северна Газа, които не показват "достатъчно внимание" за живота на цивилните, каза Файнър и повтори призивите на САЩ за подобряване на тези аспекти.

"Ние работим ден след ден и се ангажираме пряко ден след ден, включително днес, честно казано, между президента и министър-председателя за това как се води конфликтът във всички части на Газа, но с особен акцент върху юга", допълни Файнър.

Той имаше предвид разговор, проведен по-рано в четвъртък между президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел започна военната си кампания в отговор на изненадващо нахлуване на 7 октомври от бойци на Хамас, които вилняха из градове на страната, убивайки 1 200 души и взеха 240 заложници, според Израел съвпадение.

В отговор на Хамас, Израел бомбардира Газа, наложи обсада и започва наземно нападение. Министерството на здравеопазването на Газа казва, че досега повече от 17 000 души са били убити в анклава от 2,3 милиона.

Висши служители на САЩ, включително вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен, призоваха Израел публично да проведе по-внимателна и точна офанзива в южната част на Газа, за да избегне тежките цивилни жертви, подобно на причинените от неговите атаки на север.

Но откакто временното примирие между Израел и Хамас се провали миналия петък, стотици палестинци бяха убити в офанзивата на Израел на юг.

Прочети цялата публикация