Fakti.bg | 08.12.2023 10:53:16 | 35

Помощта от замразените руски активи в ЕС няма да достигне скоро до Украйна

Изпълнителната власт на Европейския съюз трябва да одобри следващата седмица правно предложение за използване на постъпленията от руски активи, замразени под санкции, но съмненията във Франция, Германия и Белгия означават, че Украйна няма да получи парите скоро, заявиха официални лица и дипломатически източници, предаде Ройтерс.

Проектозаконът се очаква на 12 декември, два дни преди последната годишна среща на върха на 27-те национални лидери на ЕС, на която са заложени милиарди от така необходимата бюджетна и военна помощ за Киев, както и напредването на кандидатурата на Украйна за членство.

Перспективата за унгарско вето и бюджетни препирни между страните от ЕС натежават върху шансовете за споразумение, което би дало тласък на Украйна, изтощена борба срещу руска инвазия през втората зима на войната.

Киев няма да получи незабавни добри новини и за получаването на приходи, получени от замразените руски активи, според дипломати и служители в центъра на ЕС Брюксел, които изразиха съмнения от трите ключови столици.

ЕС твърди, че е замразил руски активи на стойност около 21,5 милиарда евро и че още 300 милиарда евро от средствата на руската централна банка са арестувани в блока и съюзническия клуб Г-7 на най-индустриализираните страни в света.

Около 125 милиарда евро от последната сума се държат от белгийската компания Euroclear. Белгия - страна от ЕС, но не и в Г-7 - изчисли, че ще събере 2,3 милиарда евро данъци за това през 2023-24 година. Тя заяви, че ще използва тези приходи, за да помогне на Украйна.

Предложението на Комисията следващата седмица ще има за цел да въведе стандартни правила за боравене с такива активи във всички държави от ЕС. За приемането му ще е необходима единодушна подкрепа на 27-те.

Предложението ще изясни правните задължения на участващите институции, както и ще им възложи да оставят настрана обездвижените руски активи, според служители на ЕС.

От решаващо значение обаче е, че той няма да включва пряко предложение за прехвърляне на нови постъпления от тези активи в бюджета на ЕС, заявиха служителите, цитирайки рискове от съдебни спорове, управленски въпроси и критики от страна на Европейската централна банка.

Не се очаква лидерите на ЕС да дадат окончателното си одобрение на предложението на срещата на върха, но вероятно ще възложат на своите 27 правителства да работят повече по него. Тъй като големите Германия и Франция изразяват резерви, не се вижда бърза сделка.

"Група държави-членки все още има правни притеснения", каза високопоставен дипломат от ЕС, добавяйки, че прехвърлянето на средствата в централната хазна на ЕС е "нищо, което мога да видя да се случи в близко бъдеще".

Белгийски служител заяви, че всеки такъв нов налог трябва да се прави ръка за ръка с глобалния Запад.

Служителят видя по-скоро декларация за намерение, отколкото конкретна формула - изявление на Г-7 в сряда, призоваващо за "решителен напредък" към подкрепа на Украйна чрез неочаквани печалби на компании, притежаващи блокирани руски суверенни активи.

Ако опитът от санкциите на Г-7 върху вноса на руски петрол и диаманти послужи като ориентир, договарянето на такива мерки и въвеждането им със сигурност ще отнеме седмици, ако не и месеци.

Прочети цялата публикация