Fakti.bg | 08.12.2023 11:05:17 | 38

Кремъл: "Много хора" призовават президента Путин да се кандидатира за нов шестгодишен мандат

Кремъл заяви в петък, че "много хора" призовават президента Владимир Путин да се кандидатира за нов шестгодишен мандат през март и че Путин ще обяви решението си, "когато сметне за подходящо", предаде Ройтерс.

Централната избирателна комисия на Русия заяви в петък, че изборите за първи път ще се проведат в продължение на три дни - от 15 до 17 март.

Путин, който ще проведе годишната си пресконференция и полеви въпроси от обществеността на 14 декември, се очаква да се кандидатира отново. Шестима източници заявиха пред Ройтерс миналия месец, че 71-годишният политик е решил да се кандидатира, ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г.

С опозиционния политик Алексей Навални в затворническа колония и други критици в чужбина след продължителни репресии срещу тях, Путин не е изправен пред сериозна политическа конкуренция у дома.

Запитан в петък за резултата от проучване, проведено от подкрепяна от държавата социологическа агенция, в което 70% от анкетираните са записани, че казват, че Путин трябва да се кандидатира за още един мандат, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

"Путин ще го обяви (решението си), когато сметне за уместно и целесъобразно. Това ще бъде изцяло негово решение. Путин винаги е разчитал на подкрепата на хората в работата си. Основният му интерес е да подобри благосъстоянието и жизнения стандарт на нашия народ".

Песков добави, че руснаци от цялата страна и в различни възрастови категории са били във връзка преди сесията за въпроси и отговори на Путин с обществеността следващата седмица, за да изразят подкрепата си.

"Много хора призовават Путин да се кандидатира за поста и да продължи като държавен глава, заявявайки пълната си подкрепа. Това се забелязва", каза Песков.

Прочети цялата публикация