Fakti.bg | 08.12.2023 13:34:34 | 34

Умори ли се вече Западът да подкрепя Украйна?

"Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", уверява американският президент Джо Байдън. Ангажиментът беше потвърден и на последната среща на върха на НАТО. Същото обещава и германският канцлер Олаф Шолц.

Накъде ще поеме Вашингтон?

Сега обаче помощта за Украйна е поставена под въпрос в САЩ - най-големия съюзник на нападнатата държава. Вече одобрената финансова помощ ще бъде изразходвана до края на годината, а евентуалният нов транш сега е блокиран от републиканците. Някои дори вече открито се съмняват, че помощите трябва да продължат и искат да се откажат изцяло от този вид подкрепа за Киев.

Началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак предупреди, че Украйна ще загуби войната, ако военната помощ от САЩ бъде спряна. Байдън също каза, че помощта за Украйна е част от “националния интерес на САЩ, а и на международните интереси на всички приятели на страната”. Ако Украйна загуби, руският президент Владимир Путин ще нападне и други държави. Ако става дума за страни от НАТО, това може да доведе до нещо, “към което не се стремим и каквото не правим в момента - американски войници да се сражават с руски”.

Германският Институт за световна икономика в Кил изчислява, че сумата на обещаната западна помощ за Киев е намаляла с 87% на годишна база между август и октомври тази година - от 16 милиарда на 2 милиарда евро, предаде RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). От Института отбелязват, че тенденцията към намаляването на помощта за Украйна е засегнало всички области - хуманитарната, финансовата и военната. Най-силният спад е именно във военната помощ.

Изпитания също и за подкрепата на Европа

Европа също има проблеми със солидарността си с Украйна. На предстоящата по-късно този месец среща на върха на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан иска да наложи вето - както на допълнителна помощ от ЕС за Украйна на стойност около 50 милиарда евро, така и на започването на присъединителни преговори с Украйна. Орбан продължава да поддържа контакти с Путин и неколкократно се е опитвал да спре санкциите на ЕС срещу Русия.

Полското правителство за кратко заплаши, че ще спре доставката на оръжия за Украйна заради конфликт с евтиното зърно, идващо оттам. А в Словакия левият популист Роберт Фицо прекрати военната помощ за Украйна, след като спечели изборите в страната. Фицо се противопоставя и на санкциите срещу Русия, и на приемането на Украйна в НАТО.

За подкрепата на Запада като цяло германският политик от ХДС Родерих Кизеветер коментира пред ДВ: “Подкрепата за Украйна вече е разклатена, сплотеността се разпада и вече има все по-силни гласове, които призовават към “продиктуван мир”.

Възможна ли е военна победа на Украйна?

Освен това, въпреки че Украйна отчете само ограничени военни успехи в контраофанзивата си въпреки западната оръжейна подкрепа, пробив все още не е постигнат. Украинският военен портал "Дълбока държава" публикува отрезвяващ анализ: "Лятото показа, че войната няма да приключи при нашите условия през 2024 година." Под "наши условия" трябва да разбираме обратното превземане на всички окупирани територии, включително Крим.

Украинският президент Зеленски многократно е призовавал за повече оръжия от Запада, като например бойни самолети. Сега той иска да получи от Германия по-специално крилати ракети "Таурус". Въпреки че канцлерът Шолц отдавна е изпратил бойни танкове на Украйна, той отхвърля доставката на "Таурус".

Кизеветер обаче смята, че именно в постоянното колебание е проблемът: "Настъплението на освободителите се възпрепятства от самия Запад, защото се доставят твърде малко неща и твърде късно."

Русия се надява Тръмп да спечели американските избори

В Германия мненията за това дали масовите доставки на оръжие ще решат изхода от войната са разнопосочни. Политологът Йоханес Варвик от университета в Хале казва за "Таурус": "Разбира се, че такива оръжия имат значение (...), но не очаквам те да променят стратегията." Русия има предимство в тази война на изтощение и може да окаже огромен натиск върху Украйна. От друга страна той смята, че едно превъзходство на Украйна във въздуха и прецизните оръжия като “Таурус”, ако Киев получи достатъчно такива, биха могли да обърнат хода на войната."

Очевидно Кремъл играе дълга игра и се надява на нова победа на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. и на прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. "Ако САЩ спрат или значително намалят подкрепата си, Украйна ще има проблем, който не може да бъде решен от европейците", убеден е Варвик.

Украйна отказва да замени земите си срещу мир

Умората от войната на Запад оказва натиск върху политиците да търсят прекратяване на военните действия чрез преговори. Политологът Йоханес Варвик смята, че това така или иначе е неизбежно. Преговорите трябва да включват и "териториални промени в Украйна и неутралитет на Украйна”.

Според Роман Гончаренко от украинската редакция на ДВ обаче решение, основано на формулата "земя срещу мир", няма шанс да бъде прието в Украйна: "Прекалено много се е случило, страданието е твърде голямо. Това би било награда за Русия", посочва той.

Политикът от ХДС Родерих Кизеветер продължава да вярва във военната победа на Украйна чрез западни оръжия, затова стратегията трябва да бъде: "Доставете всичко, колкото се може по-бързо. (...) Колебанието струва човешки животи и увеличава риска Русия да победи, а Украйна да се разпадне. Това също е наша обща отговорност", добавя той.

Автор: Кристоф Хаселбах

Прочети цялата публикация