Mvr.bg | 08.12.2023 15:39:51 | 45

ГДБОП неутрализира организирана престъпна дейност за производство на марихуана

Близо четири килограма марихуана са намерени и иззети при проведена специализирана операция на служители от ГДБОП, под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура - Бургас. Задържани са двама от тримата участници, сред които е лидерът, един е в чужбина и ще бъде обявен за международно издирване, съобщи на брифинг днес комисар Ради Пенев - началник отдел при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

По думите му тримата действали на територията на карнобатското село Смолник. Те произвеждали марихуаната професионално, като оптимизирали всички процеси по веригата от отглеждането до доставката. Тримата мъже били следени от началото на тази година, като активната част от работата на разследващите започнала в края на март. До момента са събирани доказателства за престъпната дейност преди вчера да бъде предприета акцията.

Лидерът на престъпния сговор бил познат човек в селото, притежавал животновъдни обекти и язовир и именно тази инфраструктура била ползвана за престъпната дейност. В различни помещения в селото отгледаната марихуана била изсушавана и пакетирана, а впоследствие транспортирана до друго място, откъдето двама от съучастниците я взимали, за да я докарат до крайния купувач. Тримата съучастници действали при изключителна конспиративност и организация,  изключваща непосредствения контакт.

Общата стойност на иззетата марихуана по документи е 120 000 лв., отбеляза окръжният прокурор Георги Чинев. На пазара тази сума се увеличава многократно, тъй като в престъпните среди канабисът се продава за суми между 15 и 30 лв. за грам. Така реалната стойност на открития наркотик възлиза на около 1 млн. лв. Прокурор Чинев допълни, че по делото има данни, че само в рамките на миналия месец, тримата мъже са пласирали още най-малко пет килограма марихуана на пазара.

Комисар Ради Пенев от ГДБОП обясни, че наркотикът е открит в една от сградите в село Смолник, като са иззети  и машини за пакетиране и вакуумиране, електронни везни и редица вещи, ползвани в процеса на производството.

И тримата съучастници са с богато криминално минало. Двама от задържаните са с наложена мярка „задържане под стража” за срок до 72 часа, като най-вероятно утре Бургаският окръжен съд ще разгледа искането на прокуратурата за промяната й в постоянна. „Към момента обвинението е в начален етап, засега е по чл. 321, ал. 6 и е работно. По-рано днес, при последващи претърсвания са открити още 500 грама марихуана. През идните дни ще са готови всички експертизи и е вероятно обвиненията да се преобразуват в по-тежки. Ако се стигне до обвинение за организирана престъпна група, лидерът може да получи до 13 години затвор, докато участниците – до 10 години“, допълни наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

Прочети цялата публикация