Fakti.bg | 08.12.2023 22:30:43 | 46

Защо да не правите секс?

Когато става дума за секс, много по-често се говори за ползите от активния сексуален живот. Липсата на секс обаче също има своите предимства.

Въздържанието от секс е съзнателно решение, което човек взима. И макар въздържанието от каквито и да е сексуални активности да се свързва най-вече с религиозни възгледи, това невинаги е така. В повечето случаи хората решават да не правят секс, докато не намерят правилния партньор, с когото да бъдат във връзка, пише rozali.com.

Какви са ползите от липсата на секс?

Въздържанието от секс има редица предимства, като основните са свързани с превенция както на емоционалните, така и на физиологичните проблеми, свързани със сексуални контакти с непознати партньори. Освен това въздържанието от секс разширява духовното благополучие. Не на последно място липсата на секс би могла да засили черти на характера като сдържаност, себеконтрол и търпение.

Въздържанието от секс може да помогне на човек да съсредоточи вниманието си върху други области в живота си, докато не срещне правилната половинка.

Освен това опознаването на потенциалния партньор може да бъде много по-добро, защото много често преценката на хората се замъглява, когато двама души правят секс и то наистина хубав секс. Когато сексуалният акт се изключи от уравнението в началото на опознаването, двама души много по-успешно могат да се видят и да преценят дали са подходящи един за друг.

Не на последно място въздържанието от секс е най-добрата гаранция за предпазване от болести, предавани по полов път, както и предпазване от нежелана бременност.

От енергийна гледна точка, сексуалният акт е момент, в който двамата партньори се свързват на едно по-дълбоко ниво. Това е както нещо прекрасно, когато става въпрос за двойка и хора, които се обичат, но и нещо вредно от енергийна точка, когато човек често сменя сексуалните си партньор.

Струва ли си да се лишите от секс?

Както всяко нещо – това е индивидуално решение, което всеки човек трябва да вземе за себе си. Решението ви трябва да е съобразено с вашите желания и нужди, защото ако правите нещо, което всъщност не искате, може да се почувствате неудовлетворени и напрегнати. Ако все пак решите, че искате да се въздържите от секс, сложете някаква времева рамка. Опитайте, за да видите как се чувствате и дали е правилното нещо за вас.

Също така преценете за себе си какво точно ще бъде въздържанието ви – може да не правите секс с друг човек, но да сте сексуално активни със самите себе си. Съобразете избора си с това, което е най-добро за вас, както и си изяснете точните причини, заради които го правите. По този начин може да направите този период много по-ползотворен и спокоен.

Прочети цялата публикация