Fakti.bg | 07.02.2024 21:01:21 | 62

НАТО и готовността за руско нападение

Руската армия в продължение на много години се смята за втората най-мощна в света, след мощта само на Съединените щати, пише "Дейли мейл".

Катастрофалната инвазия на Владимир Путин в Украйна обаче доведе до преоценка на това възприятие, като мнозина се запитаха дали огромните армии на Москва наистина са толкова добри, колкото някога се смятаха.

През двете години, откакто руският президент нареди инвазията, стотици хиляди негови войници бяха убити или ранени, хиляди бронирани превозни средства бяха унищожени и няколко бойни кораба бяха потопени - всичко това от страна, чиято армия се смяташе за много по-слаба.

Нещо повече, след като бяха върнати обратно от вратите на Киев, руските армии в северната и южната част на Украйна бяха отблъснати още по-назад през втората половина на 2022 г., когато силите на Володимир Зеленски започнаха светкавични контраофанзиви.

Но въпреки че нейните военни слабости бяха изложени пред света, Русия оттогава спря марша на Украйна на изток и постави войната в застой на стотици километри - укрепвайки фронтовите линии с мини, окопи и артилерия.

Москва също извика повече наборници и попълни силите си на бойното поле. Тя разполага с повече войски, нови бронирани превозни средства и нова доставка на артилерия от своите съюзници Северна Корея и Иран. Също така широко използва дронове.

Тъй като времето сега работи в полза на Путин, сред западните военни фигури има опасения, че той може следващия път да насочи погледа си към източния фланг на НАТО и към страни, които - като Украйна - някога са били зад Желязната завеса на Съветския съюз.

Ако го направи, има опасения, че НАТО може да се окаже безсилен да спре първата вълна от атаки срещу по-малките си членове в непосредствено руско настъпление.

Опасенията от руско нападение бяха изразени от представители на НАТО.

Миналия месец началниците на отбраната на НАТО се срещнаха в Брюксел, където няколко подчертаха значението на това държавите в Европа да увеличат готовността си за руска атака.

Адмирал Роб Бауер, председателят на Военния комитет на НАТО, предупреди, че алиансът трябва да се подготви за всеобхватна война с Русия през следващите две десетилетия, докато министърът на отбраната на Норвегия каза, че трябва да бъдем готови до две или три години.

Това се случи, след като изтекоха тайни планове, разкриващи, че Германия се готви силите на Путин да атакуват НАТО още през 2025 г. и след като високопоставен генерал от НАТО каза, че алиансът се готви подобен сценарий да се случи в рамките на 20 години.

Когато се сравнява размерът и силата на войските, командвани поотделно от отделни държави в НАТО, с тези, които са на разположение на Путин, лесно е да се разбере загрижеността.

Взети като цяло, НАТО е най-сериозната военна сила в света.

31-те държави от алианса имат общ военен бюджет от над 1,1 трилиона долара, над три милиона активен персонал, 2,7 милиона резервен персонал и повече от 700 000 войници в паравоенни сили.

На всичкото отгоре, в случай на всеобща война, членовете на алианса могат колективно да извикат повече от 206 милиона души за военна служба (на базата на тяхното население от годни за военна служба цивилни).

Страните от НАТО също имат над 14 000 танка в своите арсенали и още десетки хиляди бойни машини, 21 000 военни самолета и почти 2 000 военноморски кораба.

Три ядрени въоръжени нации също са членове: САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Що се отнася до Русия, преди нахлуването в Украйна се съобщава, че страната има повече от един милион активен персонал и два милиона в резерв.

Във войната си в Украйна според оценките Москва е загубила стотици хиляди войници. САЩ изчисляват, че 120 000 руски войници са убити, докато още 170 000-180 000 са ранени.

Оценката на Украйна за руските загуби е още по-висока.

Междувременно проектът Oryx, който отчита загубите въз основа на фотодоказателства, казва, че Русия е загубила повече от 14 000 единици военна техника на бойното поле, включително повече от 2700 танка с повреда или пленяване.

Но Русия също има най-големия запас от ядрени оръжия в света и е прехвърлила икономиката си на военна основа, което означава, че налива огромни ресурси, за да компенсира огромните си загуби.

Въпреки това, на хартия НАТО изпреварва руската армия във всяко отношение, като същевременно разполага - поне въз основа на доказателствата, наблюдавани в Украйна - по-модерно оръжие, отколкото Москва има на свое разположение.

Войните обаче не се водят на хартия и по-голямата част от огромната сила на НАТО идва от членството на Съединените щати.

Предвид предстоящите президентски избори в Съединените щати в края на годината, някои се опасяват, че подкрепата на САЩ за НАТО в бъдеще не е гарантирана.

Без САЩ и Канада, игралното поле между Русия и европейските членки на НАТО става по-равномерно.

Бен Ходжис, бившият командващ генерал на американската армия в Европа, отиде толкова далеч, за да коментира миналия месец, че европейските нации ще бъдат твърде лесна мишена, ако Доналд Тръмп бъде избран през ноември.

Отново взети като цяло, европейските държави от НАТО все още водят Русия в почти всички категории, с изключение на броя на бронираната сухопътна техника.

Но с нахлуването на Путин в Украйна, Русия демонстрира готовност да пожертва десетки хиляди войници за своите империалистически амбиции.

НАТО никога не е бил изпробван срещу подобна агресия и остават съмнения относно това дали неговите страни-членки биха искали или способни да направят същото и да повторят героичната и упорита защита на украинците.

Въпреки че не е огромна държава, Украйна имаше предвоенно население от около 40 милиона души и екзистенциалният характер на инвазията на Путин означаваше, че хиляди украинци се втурнаха да служат в армията на страната си.

След като вече е преживяла частично подкрепена от Русия инвазия през 2014 г., Украйна също така укрепи своята армия в нещо, което се оказа сериозна сила.

Други страни, които граничат с Русия, нямат същите номера.

Балтийските държави Литва, Латвия и Естония - които всички граничат или с Русия, или с нейния анклав Калининград и всички някога са били под ботуша на Съветския съюз - имат население съответно от 2,7 милиона, 1,8 милиона и 1,2 милиона.

Те имат подобни малки военни бюджети ($2,23 милиарда, $1,09 милиарда и $1,44 милиарда) и активен персонал (23 000, 17 250 и 7 700) и нямат основни бойни танкове помежду си.

Трите нации също имат малки военновъздушни сили и флот. Никой няма ядрени оръжия.

В сравнение с техния размер, балтийските държави могат да се похвалят с впечатляващ военен резерв, като Литва има 104 000 души в резерв - повече от Обединеното кралство и Германия.

Естония също има над 78 000 души в резерв, докато Латвия има 36 000.

Но дори и да извикат своите резерви и трите ще разчитат силно на съюзниците си от НАТО да им се притекат на помощ в случай на руско нападение в Балтика.

Говорейки пред "Дейли мейл" миналия месец, пенсионираният американски генерал Бен Ходжис каза, че би било глупаво да приемем, че Путин не може да нахлуе в балтийска страна и да посее хаос сред цивилни в цяла Европа.

Според един от сценариите генерал Ходжис казва, че Москва може първо да атакува тясната ивица земя, известна като Сувалкски пролом, притисната между Полша, Литва и руския ексклав Калининград.

Дори една малка атака срещу това слабо място - единствената сухопътна граница между континентална Европа и балтийските държави - може да създаде огромни проблеми за НАТО.

Генерал Ходжис каза, че ако Путин успее да блокира пролома, руските сили ще използват тази ивица земя и Беларус като стартова площадка за втората фаза на тяхната офанзива.

И тази втора фаза ще включва изпращането на хиляди руски войници, танкове и специални сили, за да атакуват една от балтийските държави на източния фланг на НАТО - най-вероятно Литва или Естония - или дори Полша.

И така, след балтийските държави, как се оформя армията на Полша?

С 38 милиона души, Полша е подобна на Украйна по отношение на размери и подобно на Киев, Варшава изпитва дългогодишно недоверие към Москва.

След нахлуването на Русия в нейната съседка, Полша увеличи военните си разходи.

Тя каза, че ще повиши целевите си разходи за отбрана от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт на 5 процента (значително над изискването на НАТО за 2 процента).

Бившият министър-председател Матеуш Моравецки каза през 2022 г.: "Полската армия трябва да е толкова мощна, че да не се налага да се бие само поради силата си."

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща страната му да има "най-мощните сухопътни сили в Европа" и да се стреми да изгради армията си до 300 000 войници до 2035 г. от 150 000, които имаше през 2022 г.

Полша също има голям резерв от 240 000 души, както и резерв от танкове и самолети - дори след като изпрати стотици в Украйна.

За някои служители в САЩ Полша се разглежда като неин ключов партньор в региона, въпреки че има някои наранени чувства от факта, че източноевропейската нация е сключила сделки с Южна Корея за закупуване на оръжия.

Ако Полша укрепи армията си, както планира и ако Путин разположи своите обекти по-на запад покрай балтийските държави, неговите сили биха могли да намерят подобен упорит враг под формата на Полша, както направиха в Украйна.

Друга ключова граница, която Русия сега споделя с НАТО, е източната граница на Финландия.

Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г., като почти удвои дължината на източния фланг на НАТО с Русия в отговор на нахлуването на Путин в Украйна.

Швеция е готова да направи същото, след като молбата ѝ бъде одобрена.

Както при другите страни, които граничат с Русия, Финландия също изпитва дълбоко недоверие към своя съсед на изток.

Тя е една от малкото европейски държави, които са запазили наборна армия през десетилетия на мир, предпазлива от източната си съседка Русия, след като бившият Съветски съюз се опита да нахлуе във Финландия по време на Втората световна война.

Сухопътните, военноморските и въздушните сили на Финландия са обучени и оборудвани с една основна цел - да отблъснат всяка руска инвазия.

Финландия обучава около 21 000 нови наборници всяка година, които след това стават част от нейния военновременен резерв от 280 000 войници, от които около 10 000 годишно се призовават на ротационен принцип за опреснителни курсове.

Около 870 000 финландци на възраст между 17 и 60 години са готови в случай на нужда. Договорният персонал се състои от 12 000 души, от които 8 000 военнослужещи.

Сухопътните сили са оборудвани с около 650 танка, около 200 от които са мощните германски Leopards типове 2A6 и 2A4.

Финландия разполага и с това, което нарича "най-мощната артилерия в Западна Европа", която включва около 1500 оръжия: около 700 гаубици и оръдия, 700 минохвъргачки и около 100 тежки и леки ракетни установки.

Миналата година, когато се присъедини към НАТО, тя също беше в процес на въвеждане на произведена в Израел контрабатарейна радарна система ELTA, която ѝ осигурява способността да локализира и проследява идващи ракети, артилерийски снаряди и минометен огън.

Противовъздушното оборудване на Финландия се състои от най-малко 650 ракети, но е в процес на закупуване на още от Saab и Rafael Advanced Defense Systems.

Нейната най-важна противовъздушна система е съвместимата с НАТО норвежко-американска NASAMS 2. Освен това разполага с противовъздушни оръдия и танкове, предназначени за същата цел.

Финландия също има неразкрит брой дронове Orbiter и е в процес на закупуване на още 1000-2000, включително стотици дронове Parrot Anafi USA, подобни на тези, използвани от американската армия.

Пехотата разполага с достатъчно огнестрелно оръжие - автомати, картечници, гранатомети и противотанкови оръжия - за целия резерв, но и всички необходими средства за водене на бой в тежки зимни условия, както и системи за нощно виждане и противогази.

Финландия унищожи около 1,3 милиона противопехотни мини, след като се присъедини към Отавската конвенция за забрана на мини през 2012 г., но оттогава замени тази възможност с дистанционно управлявани интелигентни мини и системи за отказ на зона.

На всичкото отгоре военните притежават широка гама от транспортни средства, с колела и вериги, както за хора, така и за оборудване.

Междувременно финландските ВВС разполагат с флот от 61 изтребителя McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, които се заменят с 64 самолета Lockheed Martin F-35A Lightning II, доставката на които ще започне през 2026 г.

В допълнение към реактивния парк, ВВС разполагат с десетки учебни самолети и радари за наблюдение, включително такива с обхват от почти 500 км.

Що се отнася до финландския флот, страната разполага с четири командни кораба, пет минни заградители, осем ракетни кораба, три противоминни кораба, 13 минни чистачи, в допълнение към по-малки десантни кораби.

Тя също така придобива три нови многоцелеви корвети за надводен бой, които в момента се строят във Финландия, за да влязат в експлоатация до 2029 г.

Поради тези причини едно нападение през финландската граница изглежда като тежка задача за руска армия, която вече е бита и натъртена в Украйна.

Но какво да кажем за още по-на запад?

Подобно на Полша, нахлуването в Украйна през 2022 г. раздвижи Германия, като правителството обеща да инжектира 100 милиарда евро в нейната армия, за да я възстанови.

Тя трябваше да превърне страната в третия най-голям инвеститор в отбрана в света.

Това обаче до голяма степен беше направено, за да се спази изискването на НАТО за разходи от 2 процента от БВП и след съобщението канцлерът Олаф Шолц и правителството бяха обвинени, че не са изпълнили обещанието си за модернизация.

Преди войната Германия имаше около 183 000 активен военен персонал и 29 000 в резерв, повече от 300 танка, 662 самолета и значителен флот.

Страната ще бъде една от големите сили в Европа, от която се очаква да помогне за отблъскването на всяка инвазия по източния фланг на НАТО, заедно с Обединеното кралство и Франция.

От трите Франция има най-голямата активна армия с над 200 000 служители и 141 000 в резерв. Има и най-много танкове (повече от 400) и над 1200 самолета, както и най-големия флот.

Подобно на Германия, френските депутати одобриха увеличаване на военните разходи след войната в Украйна, като одобриха бюджет, който ще изразходва 413 милиарда евро за отбрана между 2024 и 2030 г. - също с цел модернизация.

Що се отнася до Обединеното кралство, през последните седмици станаха свидетели на дискусии дали Великобритания ще може да се бие ефективно в значителен европейски конфликт.

Майкъл Кларк, бившият генерален директор на Royal United Services Institute (RUSI), коментира миналия месец, че армията трябва да е по-добра в набирането на персонал и поне да "премине границата от 100 000 души".

Британската армия в момента се състои от около 74 000 войници, рязко спадайки от 102 000 през 2006 г. Генерал Сандърс каза, че увеличаването на числеността на армията в подготовка за потенциален конфликт ще трябва да бъде "задача на цялата нация".

През уикенда на депутатите беше съобщено, че способността на Обединеното кралство да води всеобща война е била помрачена от недостиг и криза с набирането на персонал.

Комитетът по отбрана на Камарата на общините заяви, че армията е "постоянно пренатоварена", като изискванията на оперативния персонал оставят малко време за обучение във военни действия.

Разследването на комисията разбра, че "отпадането" на въоръжените сили от 2010 г. насам е подкопало бойната устойчивост на Обединеното кралство и че тяхното намаляване на размера означава, че те ще изчерпят способностите си "след първите няколко месеца от ангажимента" във война с равностоен противник.

Предупреждението дойде, след като министърът на отбраната Грант Шапс миналия месец каза, че светът "се движи от следвоенен към предвоенен свят" и Обединеното кралство трябва да гарантира, че "цялата му отбранителна екосистема е готова" да защити родината си.

Той настоя, че размерът на армията няма да падне под 73 000 при консерваторите, на фона на нарастващите опасения за по-нататъшни съкращения на броя на войските.

За щастие на Великобритания, всякакъв вид нахлуване е много малко вероятно, като се има предвид, че Обединеното кралство е остров, но ако Обединеното кралство бъде призовано да помогне за защитата на своите съюзници в НАТО, анализаторите казват, че трябва да може да изпрати повече, отколкото би могло в момента.

Генерал Ходжис каза, че за да може НАТО да отговори ефективно, военният алианс трябва да премести повече войски към източния фланг заедно с оборудване и арсенал.

Ако алиансът направи това сега, през 2024 г., това може да попречи на Путин да нахлуе някога в някоя от страните на източния фланг на НАТО, тъй като деспотът ще разбере, че не може да изненада Запада, според генерал Ходжис.

Министърът на отбраната на Норвегия Ейрик Кристоферсен каза миналата седмица, че за Европа става въпрос за години - може би само три - да се подготви за война срещу Русия.

Кристоферсен посочи, че Москва е натрупала военните си запаси много по-бързо от очакваното.

"Русия увеличи значително производството", каза Кристоферсен.

"Те също така си сътрудничат със страни като Иран и Северна Корея, което означава, че може да постигне по-бързо изграждане на руската отбрана от това, което предвидихме миналата година", добави той.

"Така че трябва да използваме времето добре сега, за да укрепим собствената си защита."

Прочети цялата публикация