Fakti.bg | 16.02.2024 15:50:02 | 59

Съмненията в лидерската роля на САЩ доведоха до нови призиви за по-силна отбрана на ЕС

С неотдавнашните коментари на Доналд Тръмп за НАТО, които предизвикаха политическа буря сред страните от Алианса, и в момент, когато по-нататъшното финансиране от САЩ за Украйна изглежда ще бъде отхвърлено от контролираната от републиканците долна камара на Конгреса, европейски лидери призовават за по-големи усилия на самата Европа за гарантиране на сигурността на континента, обобщава Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и вероятният кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, каза на предизборен митинг, че "ще насърчи" Русия "да направи каквото, по дяволите, си поиска" със страните от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана. Коментарите на Тръмп за ръководения от САЩ военен съюз - безочливи дори по неговите стандарти на отдавнашен критик на НАТО - предизвикаха тревога сред съюзниците и яростно осъждане от Белия дом, като президентът на САЩ Джо Байдън нарече коментарите "тъпи" и "срамни".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че "всяко внушение, че съюзниците няма да се защитават едни други, подкопава сигурността на всички нас, включително на Съединените щати. "НАТО не може да бъде военен съюз а ла карт", каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, добавяйки, че военният съюз или съществува, или не. Испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес от своя страна заяви, че Алиансът "няма да приеме каквито и да било действия, които биха могли да включват нарушение на минималните права, включени в международното право и във (Всеобщата декларация на ООН за правата на човека)".

Дипломати от множество държави от НАТО подчертават, че оставането на Съединените щати на борда остава от фундаментално значение за възпиране на заплахата от страна на Русия. Те обаче остават оптимистични настроени за това колко истински са заплахите на Тръмп, като се аргументират, че Алиансът е излязъл невредим от първия му президентски мандат.

"Безпрецедентен ръст" на разходите за отбрана, съмнения за бъдещата помощ на САЩ за Украйна

Столтенберг каза в сряда, че 18 от 31-те страни от НАТО са на път да изпълнят целта за разходите за отбрана. Миналата година станахме свидетели на "безпрецедентен ръст" от 11 процента на разходите на европейските членки и Канада, предизвикан от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г., обърна внимание той.

Генералният секретар на НАТО заяви, че европейските съюзници и Канада са добавили общо повече от 600 милиарда долара към своите разходи за отбрана, откакто преди едно десетилетие е била поставена целта разходите за отбрана на страните членки да достигнат 2 процента от техния брутен вътрешен продукт (БВП). На Съединените щати обаче продължават да се падат голям дял от общите разходи за отбрана на държавите от НАТО.

"Не бива да оставяме място за грешни сметки или неразбиране в Москва на нашата готовност и ангажимент, на решимостта ни да защитаваме съюзниците", призова Столтенберг.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви в началото на този месец: "Ще продължим да подкрепяме Украйна. Сега не е моментът да ставаме песимисти за това какво ще се случи в тази война, която след няколко дни ще навърши две години. Имаме ресурсите, имаме волята да направим така, че Украйна да спечели. Много е важно да останем единни и да продължим да подкрепяме тази страна, защото тяхната битка е и наша битка, тяхната сигурност защитава и нашата сигурност."

Пълномащабната война на Москва срещу Украйна послужи като сигнал за събуждане за европейските страни и НАТО превърна двата процента от цел в минимално изискване. Ключови играчи като Германия са увеличили разходите си и са готови да постигнат това ниво тази година. Испания си е поставила за цел да достигне двата процента до 2029 г. Испанската министърка на отбраната каза, че правителството полага "изключително сериозни усилия" що се отнася до инвестициите в отбраната, добавяйки, че бюджетът за тази година предвижда "много голямо увеличение" в сравнение с предходната.

Разходите за отбрана на Словения, която тази година отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си към НАТО, се оценяват на 1,31 процента от нейния БВП. Страната планира да повиши разходите си за отбрана до 2 процента до 2030 г. Модернизацията на словенските въоръжени сили набра скорост през последните години, но инвестиционните планове бяха засегнати от катастрофалните наводнения миналата година.

В четвъртък Столтенберг каза, че приветства увеличаването на инвестициите в отбраната от страна на европейските съюзници, но добави, че това не е алтернатива на НАТО, а начин за укрепването на Алианса. НАТО е силна, когато Европа и Северна Америка са заедно, подчерта той.

Въпреки че разходите на НАТО за отбрана бяха в центъра на дискусиите на министрите на отбраната на страните членки, неотложният въпрос за подкрепата за Украйна също беше на масата на срещата в сряда.

Ден по-рано Сенатът на САЩ одобри дълго бавеното финансиране на военните усилия на Украйна, но пакетът изглежда ще бъде отхвърлен от контролираната от републиканците Камара на представителите. Съмненията в бъдещето на американската помощ идват в момент, когато Украйна твърди, че нейните въоръжени сили разполагат с по-малко боеприпаси пред лицето на бавното руско настъпление на фронтовата линия.

Девет месеца преди Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране през ноември, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън участва в Мюнхенската конференция по сигурността заедно с вицепрезидентката Камала Харис. Той има трудната задача да разсее съмненията в лидерската роля на Съединените щати. Конференцията, която започва днес, всяка година събира световния политически елит в сферата на отбраната и е смятана за барометър за трансатлантическите отношения.

"Много ми е ясно, където и да отида и с когото и да говоря, хората изглеждат много нервни, когато наблюдават САЩ", заяви Комфорт Еро, ръководителката на мозъчния тръст Международна кризисна група. "Смятам, че Съединените щати все още са възприемани като влиятелен играч - както положително, така и отрицателно - в международен план. В същото време все повече мисля, че има тревога, има загриженост, има безпокойство заради несигурността, непредсказуемостта, просто заради поляризацията, разделението", каза тя.

Призиви за по-твърда европейска позиция в НАТО за сигурността

В понеделник председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че трябва да се направи повече що се отнася до разходите за отбрана на отделните страни, но Европа ще изпрати "ясно послание, независимо кой ще бъде начело на следващата американска администрация", че страните от ЕС са "достатъчно силни, за да могат да се защитават взаимно".

"Най-големият актив на Запада срещу Путин е нашето единство. Последното нещо, което трябва да направим, е да го нарушим", реагира белгийският премиер Александер де Кро на коментарите на Тръмп. В същото време той призна, че Европа носи отговорността да поеме сигурността си в свои ръце. "През следващите години трябва да изградим по-силен европейски стълб в рамките на НАТО", призова Де Кро.

Макар Белгия от години да е сред страните с най-лоши резултати що се отнася до разходите за отбрана, нейният премиер настоява, че тази тенденция е обърната. "Година след година Белгия харчи все повече пари за отбрана", каза той. "Ние обаче трябва да следим и за какво отиват тези пари, за да сме сигурни, че нашата собствена индустрия, в Белгия и Европа, също ще може да расте", призова в същото време Де Кро.

В края на миналия месец българският министър на отбраната Тодор Тагарев подчерта, че "Европейската отбранителна индустриална стратегия трябва да очертае ефективни начини за преодоляване на зависимостта на ЕС от суровини, енергия и критични технологии, както и да въведе мерки и инструменти за увеличаване на производството на отбранителни продукти и насърчаване на иновациите и конкурентоспособността на отбранителния сектор".

Франция-Германия-Полша: Съживеният Ваймарски триъгълник дава "нов тласък" на ЕС

По-рано тази седмица новият полски премиер Доналд Туск се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин и френския президент Еманюел Макрон в Париж, за да координират външнополитическото сътрудничество между трите страни и да засилят сътрудничеството в Европа в областта на сигурността.

Шолц също каза на съвместната пресконференция, че Германия и Полша работят заедно. Солидарността и съвместните действия са незаменими, подчерта той. Германският канцлер продължи: "Особено във време, когато руският империализъм заплашва нашата обща сигурност в Европа. Ето защо ние се застъпваме един за друг в ЕС и в НАТО."

Туск подчерта, че ЕС превъзхожда Русия в икономическо и финансово отношение. "Със сигурност не липсата на пари ще реши съдбата на тази война, тази конфронтация между Русия и Украйна", предупреди той. Туск обаче добави, че е необходима по-голяма решителност, за да се използва богатството на Европа за сигурност и отбрана.

Макрон похвали полския премиер и неговото правителство като "доверени, проевропейски партньори", чиито позиции са "ясни що се отнася до европейската сигурност". Той също така повтори призивите си за укрепване на европейската отбранителна индустрия.

"Това също така ще направи възможно превръщането на Европа в сила в областта на сигурността и отбраната, допълваща НАТО - европейския стълб на Атлантическия съюз", каза Макрон.

През януари френският президент призова европейските страни да се подготвят да подкрепят Украйна, в случай че Вашингтон реши да спре своята помощ.

Отделно, новоназначеният френски министър на външните работи Стефан Сежурне прие край Париж колегите си от Германия и Полша, Аналена Бербок и Радослав Шикорски. На срещата, проведена във формат на т. нар. Ваймарски триъгълник, имаше дискусия за задълбочаване на тристранното сътрудничество в областта на външната политика и сигурността.

Форматът е съюз между трите държави, създаден през 1991 г., за да работят заедно по европейски въпроси. Шолц приветства възобновеното партньорство на триото като "много важно за всички нас", като призова за това Ваймарският триъгълник да получи "нов импулс", за да даде "нов тласък" на Европейския съюз.

Европа се нуждае от друга полица за "застраховка живот" в допълнение към НАТО, каза Сежурне по повод коментарите на Тръмп. "Да, имаме нужда от втора застраховка живот, не вместо или срещу НАТО, а в допълнение" към Алианса, поясни той.

Сежурне настоя, че е необходимо да се надгради върху европейския елемент на НАТО, континентът да развие своя собствена отбранителна индустрия и "да се купува европейско в рамките на нашата отбранителна индустрия и да се подготвим в случай на конфликт".

"Трябва да се погрижим за сигурността на украинците, а това означава да се погрижим и за нашата сигурност, и да, мисля, че имаме нужда от съюз в областта на отбраната и сигурността, със съвместни покупки и обединяване на нашите сили", добави Аналена Бербок.

Прочети цялата публикация