Fakti.bg | 01.03.2024 14:01:23 | 40

Звучен шамар за Кремъл! Хиляди руснаци изпратиха Aлексей Навални (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди руснаци скандираха името на опозиционния политик Алексей Навални в петък, докато полиция пренесе ковчега в московска църква, където ще се проведе службата, предава "Ройтерс".

Съюзниците на Навални казаха, че смятат, че службата е започнала скоро след това, но не могат да бъдат сигурни, тъй като властите блокират сигналите на мобилни телефони в района. Те казаха, че хиляди хора са дошли да отдадат почит.

Дълга опашка от хора, надяващи се да бъдат допуснати да се сбогуват, ръкопляскаха и скандираха "Навални!", докато ковчегът беше пренесен от полицията през метални прегради, блокиращи сградата.

Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, предизвиквайки обвинения от поддръжниците му, че е бил убит. Кремъл отрече всякаква държавна намеса в смъртта му.

Властите забраниха движението му като екстремистко и определиха поддръжниците му като подкрепяни от САЩ агенти, целящи да подклаждат революция. Предишни събрания на негови поддръжници бяха разбивани със сила.

В петък сутринта имаше засилено полицейско присъствие край църквата, внушителна сграда с бял купол в югоизточно московско предградие, с десетки полицейски коли, паркирани наблизо.

Хора носещи цветя пристигнаха рано, за да се опитат да влязат, докато други се наредиха на опашка в подреден вид, докато чакаха службата да започне.

Богослужението за Навални трябваше да започне в 14:00 ч. местно време в църквата на иконата на Божията майка в московския квартал Марино, където Навални живееше.

След това е планирано да бъде погребан на гробището Борисовское, на около 2,5 километра от другата страна на река Москва два часа по-късно. В петък сутринта гробището беше изолирано с противоударни бариери.

Съюзниците на Навални извън Русия призоваха хората, които искат да почетат паметта му, но не могат да присъстват на погребението му, вместо това да отидат до определени забележителности в собствените си градове в петък вечерта в 19 часа местно време.

Кремъл заяви, че всякакви неразрешени събирания в подкрепа на Навални са нарушение на закона.,

"Само напомняне, че имаме закон, който трябва да се спазва. Всички неразрешени събирания ще бъдат в нарушение на закона и тези, които участват в тях, ще бъдат подведени под отговорност - отново, в съответствие с действащия закон", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той отказа да даде оценка за Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството на Навални.

Съпругата на Навални Юлия, от която той има две деца, каза, че не е сигурна дали самото погребение ще премине мирно или полицията ще арестува присъстващите. Тя е извън Русия.

Майката на Навални, 69-годишната Людмила, присъства на погребението му заедно с баща му.

Правозащитни групи посъветваха тези, които искат да присъстват, да вземат паспортите си и малките бутилки вода със себе си и им казаха да запишат данните на адвокатите, които могат да им помогнат в случай, че бъдат задържани и мобилният сигнал в района е прекъснат.

Навални беше християнин, който осъди решението на Путин да изпрати десетки хиляди войници в Украйна като лудо начинание, изградено върху лъжи. Църквата, която ще бъде домакин на погребението му, е дарител на руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната.

В навечерието на погребението му съюзниците му обвиниха властите, че блокират плановете им за провеждане на по-голяма гражданска панихида и казаха, че неизвестни лица дори са успели да осуетят опитите им да наемат катафалка, за да го транспортират до собственото му погребение.

Кремъл заяви, че няма нищо общо с организирането на погребението на Навални.

Съюзниците на Навални - които обещаха да предават на живо събитията от деня онлайн - обвиниха Путин в убийството му, тъй като руският лидер уж не би могъл да толерира мисълта Навални да бъде освободен при потенциална размяна на затворници.

Те не са публикували доказателства в подкрепа на обвинението, но са обещали да изложат как е бил убит и от кого.

Кремъл отрече държавната намеса в смъртта му и заяви, че не е запознат с никакво споразумение за освобождаване на Навални. Смъртният му акт - според съюзниците - казва, че е починал от естествена смърт.

47-годишният Навални излежаваше присъди в арктическа наказателна колония - общо над 30 години по обвинения, включващи и екстремизъм, които той отхвърли като измислени с цел да го накарат да замълчи.

Навални спечели възхищението на руската опозиция с доброволното си завръщане в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван след опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Навални твърдеше, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. От своя страна Кремъл отрече да е бил замесен в случая.

Поддръжниците на Навални го представяха като руския Нелсън Мандела, който един ден ще излезе от затвора, за да застане начело на страната си.

Сътрудници на критика на Кремъл изразиха притеснението си, след като Навални беше преместен н в наказателната колония в Ямало-Ненецкия регион.

Въпреки че Навални е добре известен на Запад, държавната телевизия в Русия също не го споменаваше от години, а когато го правеше, беше кратко и в негативна светлина.

Прочети цялата публикация