Fakti.bg | 01.03.2024 18:20:31 | 41

Секретен документ! Какви са условията за мир в Украйна на Владимир Путин

През последните седмици руският президент Владимир Путин намекна публично, че ще бъде отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, тъй като Киев губи преднината си, пише Wall Street Journal.

Очертанията на сделка, която руският лидер вероятно иска, могат да се видят в проект за мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори казват, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на битки: Украйна да се превърне в осакатена държава, постоянно уязвима на руската военна агресия.

Въпреки че общите очертания на крайно неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който беше прегледан от The Wall Street Journal и други, запознати с преговорите, не беше направен публично достъпен.

Документът от 15 април 2022 г. очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове", на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и поставяне на Крим де факто под руски контрол.

В крайна сметка сделка не беше договорена. Мащабът на руските военни престъпления в Украйна стана очевиден, военното състояние на Украйна се подобри и Западът изпрати оръжия, за да подкрепи Киев.

Днес Украйна казва, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските от страната си. Две години конфликт втвърдиха украинското обществено мнение срещу всякакъв вид мирно споразумение и украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто би позволило на Русия да се превъоръжи и по-добре да атакува Украйна. Анализаторите казват, че военна победа и за двете страни изглежда все по-недостижима.

Документът показва огромните отстъпки, които преговарящите от украинска страна обмисляха, докато Киев се бореше в първите седмици на войната. Той също така служи като напомняне за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Украйна да преглътне, ако западната военна подкрепа пресъхне и Русия постигне значителни териториални придобивки.

В проектодоговора се посочва, че на Украйна, въпреки че ѝ е позволено да се стреми към членство в ЕС, няма да ѝ бъде позволено да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО). Никакво чуждо оръжие няма да бъде позволено на украинска земя. Украинската армия ще бъде съкратена до определен размер. Русия се опита да ограничи всичко - от броя на войските и танковете до максималния обсег на стрелба на украинските ракети.

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, ще остане под влиянието на Москва и няма да се счита за неутрален. Москва също така настоява руският език да работи наравно с украинския в правителството и съдилищата, клауза, която Киев не е подписал, според проектодокумента.

Бъдещето на района на Източна Украйна, тайно нападната и окупирана от Русия през 2014 г., не беше включено в проекта, оставяйки Путин и Зеленски да го договорят лице в лице. Тази среща така и не се състоя.

Договорът трябваше да бъде гарантиран от чужди сили, които са изброени в документа като включително САЩ, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия. На тези страни ще бъде дадена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато договорът е в сила, от гарантите ще се изисква да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна", включително всякакви обещания за двустранна военна помощ. Международните гаранции за сигурност няма да важат за Крим и Севастопол.

Документът отразява дълбоко вкоренените руски фобии, че Западът, воден от САЩ, в продължение на години развива Украйна като така наречената "анти-Русия" като начин да подкопае, сдържи и опита да завземе контрола над Русия. След като първоначалният опит на Путин да поеме контрола над Киев и да свали правителството се провали, документът изглежда предлага следващото най-добро нещо: начин да се прекъсне подкрепата на Запада за Киев.

Докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи по-рано тази седмица отново да бъде домакин на преговори, всеки подновен опит за мир изглежда малко вероятен в близко бъдеще.

Докато фронтовата линия почти не е помръднала от година, песимизмът нараства относно перспективите за Украйна, като Русия наскоро направи първия си значителен напредък от месеци, а силите на Киев изпитват недостиг на боеприпаси и жива сила. Милиарди долари американско финансиране за Украйна се оспорва в Конгреса, вниманието на Запада се насочи към Близкия изток и проучванията са благоприятни за републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който каза, че ще посредничи за незабавно мирно споразумение, ако бъде избран.

Наскоро Путин каза в интервю с американският политически коментатор и писател Тъкър Карлсън, че е готов за "диалог", а някои бивши служители на Кремъл казват, че през последните месеци са направили опити за спиране на конфликта по съществуващите фронтови линии.

Путин твърди, че Украйна се отказа от първия шанс за мир под западния натиск. На среща на 17 юни 2023 г. с няколко африкански лидери Путин показа документ, който според него е парафиран от ръководителя на преговорния екип на Киев. По думите му в проекта има 18 члена с приложения, определящи броя на военнослужещите и бронетанковата техника.

"Правителството в Киев, както обикновено правят техните господари, изхвърли всичко на бунището на историята", каза Путин. "Те го отхвърлиха."

Самуел Чарап, анализатор в RAND, каза, че импулсът на Москва да преговаря може да отслабне, тъй като тя вижда, че западната помощ е задържана и отбелязва повече напредък на бойното поле.

Западни служители предупреждават, че въпреки две години скъпи битки, Путин поддържа своите максималистични цели в Украйна, което включва инженерна смяна на режима в Киев, за да се гарантира държава, която изпълнява заповедите на Кремъл.

От първоначалното си нахлуване в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. Русия е нарушила повече от 400 международни договора и конвенции, според мозъчния тръст Chatham House. Всички минали прекратяване на огъня или мирни договори, включващи Русия в Грузия, Сирия и Украйна, впоследствие са били използвани от Кремъл за собствена изгода, казва Джайлс.

Първият кръг от предварителните мирни преговори започна само дни след нахлуването през февруари 2022 г. Руските и украинските преговарящи се срещнаха първоначално в Беларус, преди да се преместят в Турция и да продължат преговорите до април. Полученият документ изглежда се базира на договора от 1990 г., който създаде обединена Германия, където войските на Съветския съюз напуснаха Източна Германия при условие, че страната се откаже от ядрени оръжия и ограничи размера на своята армия.

Проектодоговорът с Украйна включваше забрана на чужди оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв вид, въоръжени сили и формирования". Москва искаше въоръжените сили на Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски оръдия. Украинските преговарящи искаха 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия, според документа. Русия иска обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 40 километра.

Други въпроси остават нерешени, по-специално какво ще се случи, ако Украйна бъде нападната. Русия искаше всички държави-гаранти да се споразумеят за отговор, което означава, че единен отговор е малко вероятен, ако самата Русия е агресор. В случай на атака срещу Украйна, украинските преговарящи искаха нейното въздушно пространство да бъде затворено, което би изисквало държавите-гаранти да наложат зона, забранена за полети, и предоставяне на оръжия от гарантите, клауза, която не е одобрена от Русия.

Русия искаше да добави Беларус като гарант; Украйна искаше да добави Турция. Украинските преговарящи изписаха в курсив текст, показващ, че отказаха да обсъдят руска клауза, изискваща от Киев да оттегли претенциите си за преминаване под юрисдикцията на Международния наказателен съд, който преследва военни престъпления, според документа. Те също така не биха ратифицирали клауза за отмяна на всички взаимни санкции.

Прочети цялата публикация