Fakti.bg | 01.03.2024 20:22:57 | 27

Под прицел! Само кораби от Черно море или за Иран все още плават през Червено море

Корабите със зърно, идващи от Черно море или пътуващи за Иран, са почти единствените, които все още плават през Червено море, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на анализатори.

Причината е, че хусите продължават да атакуват плавателни съдове в района.

Нападенията на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници прекъснаха световното корабоплаване от ноември насам и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут, заобикалящ Южна Африка.

"Почти всички кораби (за сухо насипно зърно), пътуващи от Америка и Западна Европа, избягват Червено море, единственото изключение са корабите, пътуващи до Иран - те все още поемат по маршрута на Червено море, тъй като е по-кратък", заяви Ишан Бхану, водещ анализатор на селскостопански стоки в Kpler.

"Всички кораби, които проследяваме, плаващи от Черно море към Азия, преминават през Червено море, почти без изключение", добави той.

Транзитът на зърно през Суецкия канал е спаднал до рекордно ниските 2,6 милиона тона през февруари. Това е понижение с 5,3 милиона тона спрямо февруари 2023 г., изчисли Бхану.

Съединените щати и други страни изпратиха военни кораби, които да защитават цивилните плавателни съдове. САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу хусите, които твърдят, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа.

"Военноморската операция в Червено море и въздушните удари продължават от седмици и е очевидно, че атаките на хусите не могат да бъдат спрени лесно с военни средства или че търговските кораби не могат да получат пълна защита", коментира търговец на зърно, резервиращ кораби за износ на товари от Европа.

"Много корабособственици все още са готови да приемат опасността за своите плавателни съдове и те все още могат да бъдат резервирани за плавания в Червено море. Очаква се скоро китайските покупки на украинска царевица да преминат през Червено море".

Прочети цялата публикация