Fakti.bg | 02.03.2024 04:01:19 | 32

"Да останем е въпрос на достойнство": три истории от Русия

От февруари 2022 г. до днес властите в Русия са задържали около 20 000 души и са образували почти 900 наказателни дела за антивоенни прояви. Данните са на правозащитния проект "ОВД-Инфо". Въпреки това в страната все още остават да живеят хиляди правозащитници и доброволци, които не подкрепят войната на Русия срещу Украйна и дори се съпротивляват. Ето какво разказаха на ДВ трима от тях:

Ануш: На съдебни заседания с клоунски нос

До началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна 36-годишната Ануш Панина от Санкт Петербург се е занимавала дългогодишно с йога, масажи и танци. "Добре тренирана съм да се справям със стреса", казва тя. Преди 5 години жената принципно е била "извън политиката", разказва тя. Вниманието ѝ обаче било привлечено от масовите протести в Беларус през 2020 г. и отравянето на опозиционера Алексей Навални. Ануш няколко пъти е задържана и глобявана за участие в антивоенни протести. Въз основа на този си опит тя публикувала своя дневник.

Желанието ѝ да помогне на останалите руснаци, оказали се под ударите на репресивната машина, я отвеждат в руските съдилища като част от публиката на съдебните процеси. Неотменим атрибут в нейните кампании е клоунският нос, който тя си слага в края на заседанията, след като присъдата вече е ясна. Този пърформанс, надява се тя, може да подкрепи и подсъдимите, и публиката, и всички като цяло: "Повечето от тези, които работят в съдилищата, живеят в зададени рамки. Затова аз искам да добавя въздух."

Ануш Панина изчислява наум, че от 2022 г. е присъствала вероятно на повече от 200 съдебни заседания по дела, заведени по член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация, касаещи "фейкове" за руската армия. Жената разказва, че вече два пъти се е явявала като адвокат. "Това е моята гордост", признава Ануш. С течение на времето момичето станало разпознаваемо за съдебните служители. На едно от неотдавнашните заседания искането на съдията да изведат Ануш от съдебната зала не било изпълнено. В крайна сметка процесът бил отложен за друг ден.

През ноември 2023 г. момичето било задържано в сградата на съда по време на процеса срещу художник. Съдебният пристав решил да състави протокол за нарушение, извил ръката на Ануш и я отвел в една от стаите. След това тя била откарана в болница с травма. На тръгване тя подхвърлила на съдебния пристав, който я бил задържал: "Надявам се, че сте малко по-щастлив". Той ѝ отговорил отрицателно. В началото на тази година същият човек бил намерен мъртъв недалеч от сградата на съда. Според версията на разследващите 33-годишният мъж се е самоубил. Момичето не изключва някои съдебни сътрудници да страдат от вътрешни противоречия.

След година и половина, през които се разхождала из различни руски съдилища, Панина се чувства емоционално изтощена. Но смята да продължи да го прави. "Да остана в Русия - за мен това е въпрос на достойнство", обяснява тя.

Наталия, която помага на украински бежанци в Русия

От първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия Наталия (името е променено по молба на събеседничката - бел. ред.) приютява в дома си в Санкт Петербург приятели от Украйна. От разговорите си с тях тя осъзнала, че стотици хиляди се сблъскват със същите проблеми и решила да се включи в доброволческо движение. Сега работи в склад за хуманитарни помощи и помага на хората да стигнат до лекари и психолози. Украинските бежанци в Русия получават еднократна сума от 10 000 рубли, след което трябва да се издържат сами, разказва Наталия. Според нея на пенсионерите им е най-трудно.

По думите ѝ през последните две години потокът бежанци към Русия е намалял. Размерът на редовните дарения - също. Същевременно възрастни хора и такива с увреждания продължават да бъдат докарвани от териториите около фронта в Украйна, някои от тях в медицински автомобили за реанимация.

Наталия също изключва възможността да емигрира.

Антон - защитникът на протестиращи

Антон Аптекар е адвокат на 27 години. С правозащитна дейност започва да се се занимава месец след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава руските съдилища вече масово подпечатвали присъди за участие в антивоенни митинги и демонстрации.

Юристът разказва, че в първото си дело е трябвало да участва като стажант - заедно с по-опитен колега. Но в общата суматоха така и не се срещнал с него. В същия ден сам защитавал жена за участие в антивоенен митинг.

Повечето от подзащитните на Аптекар са били признавани за виновни по административен член за "дискредитация на армията" или нарушение на правилата за провеждане на митинги и получавали минимална глоба. По-често обаче съдилищата дори не вникват в същността на новите закони. Един от клиентите му е бил признат за виновен за уронване престижа на руската армия, тъй като е протестирал с плакат с надпис "Фашизмът няма да мине".

Напоследък, казва адвокатът, участието в съдебни процеси по обвинения за участие в митинги и други антивоенни прояви е сведено до минимум. Причината е, че малко хора в Русия се осмеляват да протестират.

Автор: Алексей Стрелников

Прочети цялата публикация