Fakti.bg | 02.03.2024 09:33:27 | 28

Шефът на Пентагона се оправда за болницата, републиканците са гневни

Републиканските конгресмени критикуваха министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин след изслушването му в четвъртък за това, че не е разкрил диагнозата си за рак на простатата, операцията и последвалата му хоспитализация на президента Джо Байдън или дори на неговия заместник в Пентагона, съобщава "Ройтерс".

Остин, с подкрепата на демократите в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, се опита да разсее обвиненията, че неговата тайна застрашава националната сигурност или че незабелязаното му отсъствие демонстрира липсата му на влияние в демократичната администрация на президента Джо Байдън.

Но републиканците, които се стремят да победят Байдън на президентските избори през ноември, запитаха как президентът на САЩ може с дни да не разбере, че Остин е хоспитализиран.

"Намирам за много тревожно, че секретарят може да бъде хоспитализиран за три дни, без никой друг в администрацията дори да забележи", каза конгресменът Майк Роджърс, председател на комисията.

"Това предполага, че съветът на министър Остин не е търсен или взет под внимание в Белия дом, дори докато военните операции продължават в Близкия изток.

Припомняме, че Остин не каза на Байдън или дори на собствения си висш екип за диагнозата си рак или първоначалната операция на рак на простатата през декември. Той също не е направил подобни уведомителни обаждания, когато е бил хоспитализиран на 1 януари за следоперативни усложнения.

Помощниците на Остин, които бяха с него в болницата, решиха сами да прехвърлят пълномощията му на неговия заместник, когато той беше преместен на 2 януари в интензивното отделение, тъй като вече нямаше да има достъп до защитени комуникации.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс е била на ваканция в Пуерто Рико и не ѝ били казано колко дълго ще ръководи, че Остин е в болница или дори че е болен, казват служители.

Републиканците се нахвърлиха върху него, като казаха, че самият Байдън не би знаел на кого да се обади в криза. Хикс също не би осъзнал сериозността на ситуацията.

"Ако някой американски работник направи това, което направихте вие, той ще бъде уволнен", каза Нанси Мейс. Те не са номер две в командната верига на най-великата и смъртоносна бойна сила в света."

Джим Банкс, републиканец, определи тайната хоспитализация като позор. Той посочи китайски и руски сметки, които описват хаос и лошо управление в Пентагона.

"Това, което направихте, ни засрами", каза Банкс.

Някои видни републиканци, включително бившият президент Доналд Тръмп, призоваха Остин да бъде отстранен от поста си.

"Изненадан ли си, че президентът не поиска оставката ти? Изненадан съм", каза Банкс.

Остин отговори: "Президентът изрази пълна вяра и доверие в мен."

Остин се извини за начина, по който се справи с въпроса, включително и на самия Байдън, но появата му пред комисията беше първият път, когато законодателите можеха директно да го разпитат.

Изслушването беше едно от най-спорните и лични, с които Остин, пенсиониран генерал с четири звезди и първият чернокож министър на отбраната на Америка, се е сблъсквал в кариерата си.

Силно уединен, Остин се надяваше да запази здравословното си състояние за себе си. Но неговото отношение към въпроса имаше обратен ефект, предизвиквайки публичен спектакъл, както и политически фурор, който доведе до множество разследвания.

Прочети цялата публикация