Fakti.bg | 05.03.2024 07:10:46 | 23

И Китай се готви за война! Пекин увеличава рекордно разходите си за отбрана

Китай ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2% през 2024 г. подхранвайки военен бюджет, който се е увеличил повече от два пъти по време на управлението на Си Дзинпин. В същото време Пекин втвърдява позицията си спрямо Тайван, съобщава Ройтерс.

Китай също така официално възприе по-строг тон срещу Тайван, като премахна споменаването на "мирно обединение" в доклад за работата на правителството, изнесен от премиера Ли Цян при откриването на Общокитайското събрание на народните представители (НПК).

Напрежението между Китай и Тайван нарасна в последните години. Пекин разглежда острова като своя територия, която трябва да се обедини с континенталната част на страната. Въпреки затруднената китайска икономика, Тайван е основен фактор за разходите за отбрана на Пекин.

Откакто Си Дзинпин стана президент и главнокомандващ преди повече от десетилетие, бюджетът за отбрана нарасна до 1,67 трилиона юана (230,60 милиарда долара). Процентното увеличение на военните разходи последователно изпреварва годишната цел за вътрешен икономически растеж по време на неговото управление. Тази година целта за растеж е около 5%, подобно на целта от миналата година, според доклада за работата на правителството.

Бюджетът за отбрана се следи внимателно от съседите на Китай и Съединените щати, които са предпазливи относно стратегическите намерения на Пекин и развитието на неговите въоръжени сили. Закупуването на ново оборудване вероятно ще обхване най-голямата част от бюджета, тъй като военните работят за постигане на целта на Си за пълна модернизация до 2035 г. Тазгодишният бюджет отбелязва 30-ата поредна година на увеличаване на разходите за отбрана на Китай.

Прочети цялата публикация