Fakti.bg | 05.03.2024 08:33:22 | 31

Преглед на печата! Американски издания обобщават очакванията преди супервторника

Избирателите в 15 щата, включително в двата гиганта Калифорния и Тексас, ще гласуват днес на Супервторника, след който се очаква да стане ясно, че на президентските избори през ноември за Белия дом ще се съревновават сегашният президент Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп, пише в статия за в. "Ню Йорк таймс" журналистът Джонатан Вайсман.

Вайсман отбелязва, че днешните гласувания се очаква да покажат и как ще гласуват избирателите на изборите за двете камари на Конгреса, които ще определят новия облик на законодателната власт догодина.

Журналистът обръща внимание на още един интересен въпрос: дали съперницата на Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли ще сложи край на кампанията си при неблагоприятни резултати на Супервторника, или ще продължи участието си в предизборната надпревара?

Вайсман припомня, че Ники Хейли спечели в неделя първата си победа на първични избори на републиканците, в окръг Колумбия, и би могла днес да отбележи още победи. На отворените първични избори в щата Минесота демократите ще могат да гласуват за Хейли, ако поискат, а социологическо проучване сочи, че разликата между Хейли и Тръмп в щата Вирджиния не е особено голяма.

Въпреки това на първичните избори на републиканците в щатите, които дават най-много делегати - Калифорния (169) и Тексас (161), почти със сигурност ще спечели Доналд Тръмп, пише Вайсман, като отбелязва, че спонсорите на Хейли чакат с тревога Супервторника и имат нужда да се уверят, че тя има шансове. Над една трета от делегатите ще бъдат спечелени днес - това не е достатъчно да превърне Тръмп в официалния кандидат-президент на републиканците, но ще го направи абсолютен фаворит за спечелването на президентската номинация.

Очаква се Хейли да бъде изправена пред избор със сериозни последици: дали да се откаже от надпреварата и да подкрепи Тръмп, да се откаже, без да го подкрепи, да остане в надпреварата, докато ѝ свършат парите, или да се продължи участието си в кампанията като представител на трета партия.

Що се отнася до Байдън, пише Вайсман, той ще се изправи пред проблеми да събере отново коалицията от избиратели, която му гарантира победата през 2020 г. За разлика от положението при републиканците обаче, разединението сред демократите няма да намери израз в гласове за алтернативен кандидат - то най-вероятно ще се изрази в гласове "не подкрепям никого" от кандидатите.

Въпреки че миналата седмица Байдън спечели убедително на първичните избори на демократите в щата Мичиган, 13,2 процента от избирателите пуснаха бюлетини с "не подкрепям никого". Според Вайсман това се дължи на политиката на Байдън по отношение на Израел и конфликта в Газа. Високият процент гласували с "не подкрепям никого" показва според журналиста от "Ню Йорк таймс" позицията на някои млади представители на прогресивното крило на Демократическата партия и на американците от арабски произход.

Следващият тест за Байдън ще бъде днес в щата Минесота. В Минесота има много по-малко избиратели от арабски произход, отколкото в Мичиган, но в Минеаполис има много представители на прогресивното крило, отбелязва Вайсман.

Очаква се Доналд Тръмп да доминира на Супервторника, пише в. "Вашингтон пост". Това вероятно ще бъде последният опит на Ники Хейли да обърне нещата на първичните избори на Републиканската партия, отбелязва "Вашингтон пост".

Съдбата на Ники Хейли зависи от Супервторника, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като отбелязва, че кампанията на Хейли засега не е планирала събития след днешния решаващ ден.

Прочети цялата публикация