Fakti.bg | 12.04.2024 16:51:44 | 34

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

Целите на Володимир Зеленски за връщане към границите от 1991 година са нереалистични. Украйна трябва да премине в отбрана и да седне на масата за преговори с Владимир Путин, твърди в статия за The New York Times американският сенатор от Охайо Джеймс Дейвид Ванс.

Републиканецът казва, че математиката на Украйна не излиза.

Като се ангажира с отбранителна стратегия, Украйна може да запази ценната си човешка сила, да спре кървенето и да осигури време за започване на преговорите. Но това ще изисква както американското, така и украинското ръководство да приемат, че обявените цели на Зеленски за войната – връщане към границите от 1991 г. – са нереалистични.

Белият дом заявява отново и отново, че не може да преговаря с президента на Русия Владимир Путин. Това е абсурдно. Администрацията на Байдън няма приложим план украинците да спечелят тази война. Колкото по-скоро американците се изправят срещу тази истина, толкова по-скоро можем да оправим тази бъркотия и да посредничим за мир, пише сенаторът.

Джо Байдън иска светът да повярва, че най-голямата пречка пред Украйна са републиканците (и блокираната помощ за 60 милиарда долара в Конгреса). Но това е грешно. Най-голямата пречка пред Киев е математиката. Защото украинците се нуждаят от повече хора, отколкото могат да изпратят на фронта, и повече оръжия и снаряди, отколкото САЩ могат да им осигурят.

60 милиарда долара са малка част от това, което би било необходимо, за да се обърне войната в полза на Украйна. Киев твърди, че ако разполага с толкова, би искала да изстрелва по 7 милиона снаряда годишно. Ние увеличихме капацитета за производство, но максимумът ни е 360 000 годишно. Добрата новина за Украйна е, че дори сега отбранителната стратегия може да работи. Окопаването със старомодни ровове е това, което позволи на Русия да устои на контранастъплението на Украйна през 2023 г.

Поддръжниците на американската помощ за Украйна твърдят, че нашият подход е благоприятен за собствената ни икономика, създавайки работни места тук във фабриките, които произвеждат оръжия. Идеята, че трябва да продължим една кървава и ужасна война, защото е била добра за американския бизнес, е гротескна. Ние можем и трябва да възстановим нашата индустриална база, без да изпращаме оръжия в чужд конфликт.

Прочети цялата публикация