Fakti.bg | 12.04.2024 17:38:50 | 55

Украйна се нуждае от реална помощ, а не думи

Коментар на: romaniainform.ro

Руски ракети от всякакъв вид, безпилотни летателни апарати и регулируеми авиационни бомби прелитат през територията на Украйна всеки ден и всеки ден украинците чуват, че предстои прехвърляне на системи за противовъздушна отбрана/ПВО и военна помощ от чуждестранни партньори. Но има ли още време за чакане?

След т.нар. поредни избори за Путин, през пролетта на 2024 г., Кремъл реши да прибегне до нова тактика на атаки срещу Украйна – това са мощни атаки срещу украинската енергийна система. Неговите цели вече са станали големи енергийни съоръжения, а ударите му стават все по-целенасочени, сложни и комбинирани. Най-масовите атаки срещу украински енергийни обекти в тази нова вълна бяха извършени на 22 март, 29 март и 11 април 2024 г.

На 11 април Триполската ТЕЦ, най-голямата в Киевска област, беше напълно унищожена от руска ракета. Тази топлоелектрическа централа беше основният доставчик на електроенергия за областите Киев, Черкаси и Житомир.

На 22 март в Харковска област след руска атака бяха разрушени ТЕЦ-5 (една от най-големите в Украйна) и ТЕЦ „Змиевская“. Поради унищожаването на тези топлоелектрически централи, Харков загуби основните си мощности за производство на топлинна и електрическа енергия. Тогава в Харков настъпи прекъсване на тока, градът остана без електрозахранване. През същия ден ключови енергийни съоръжения в регионите Виница, Лвов и Днепър също претърпяха значителни щети. Възстановяването на тези съоръжения ще отнеме години.

На 29 март руските ракети атакуваха Каневската ВЕЦ (Черкаска област) и Днестърската ВЕЦ (Чернивска област).

Кремъл се насочва към електроцентрали в определени региони, за да ги принуди да спрат тока. Днес в електроенергийния сектор в Украйна 50% от производствения капацитет и 20% от разпределителния капацитет са загубени, поне временно.

В същото време руснаците действат изключително цинично: първо градът е атакуван от вълна ракети или дронове камикадзе; На мястото на удара пристигат медицински, пожарни и издирвателно-спасителни служби; След това градът е атакуван от втора вълна атакуващи дронове, които умишлено поразяват предишни цели, което води до смъртта на служители на споменатите служби.

С подобни действия руските войски нарушават Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилните лица по време на война, като се насочват към енергийна инфраструктура, жилища и медицински съоръжения. По този начин Русия се стреми да създаде хуманитарна катастрофа в Украйна, да посее хаос и паника сред населението. И следователно Украйна има изключителното право на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН.

Именно укрепването на отбраната на Украйна беше обсъдено на срещата на върха на Инициативата на три морета (Триморие) във Вилнюс.

Срещата на върха Триморие е международна икономическа и инфраструктурна инициатива, обединяваща Украйна и 12 държави от ЕС, разположени близо до Балтийско, Черно и Адриатическо море. Инициативата има за цел да създаде регионален диалог по различни въпроси, засягащи страните членки. Първата среща на върха се проведе в Дубровник през 2016 г. На седмата среща на върха в Рига на 20 юни 2022 г. Украйна получи статут на участник в тази инициатива.

„Нуждаем се от защитата на Харков, Одеса, Николаев, Запорожие и всички други наши градове от руски атаки. И първото нещо е противовъздушната отбрана“, подчерта президентът на Украйна Владимир Зеленски. Ключът сега за страните партньори на Украйна е да направят всичко, за да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, да отговорят на нуждите на украинската армия и да консолидират международната подкрепа за преодоляване на руския терор. В края на краищата Украйна е само „междинно звено“ за „завоевателите“ на Кремъл. Войските на Путин се стремят да отидат по-далеч - в Полша, балтийските страни и по-нататък в Европа.

На срещата на върха Триморие участниците изразиха твърда подкрепа за Украйна в борбата срещу Руската федерация и беше приета съвместна декларация, изразяваща ангажимент за по-устойчива Европа, по-силно трансатлантическо партньорство и непоколебима подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Полша има запаси от ракети за съветски системи за противовъздушна отбрана и обмисля да ги прехвърли в Украйна. „Полша има ракети в запасите си. И ние обсъдихме възможността да ги прехвърлим в Украйна, за да осигурим ПВО на Украйна. Ще говоря с моя министър на отбраната, когато се върна във Варшава.

Литва, осъзнавайки пълния мащаб на разрушенията в Украйна, е готова да прехвърли в Украйна енергийно оборудване от Вилнюската ТЕЦ и Игналинската атомна електроцентрала.

Латвия и Украйна подписаха двустранно споразумение за сигурност. Според него Латвия ще предоставя военна помощ на Украйна в размер на 0,25% от БВП годишно. Освен това Латвия е поела 10-годишен ангажимент да подкрепя Украйна в киберзащитата, разминирането, безпилотните технологии и, разбира се, насърчава присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО.

Предоставяйки помощ на Украйна, европейските лидери все повече осъзнават факта, че „за да не летят руските ракети над Вилнюс, Варшава или Кишинев, те трябва най-накрая да спрат да летят над Одеса и Харков“.

В крайна сметка Кремъл е заплаха не само за Украйна, но и за всяка нация, граничеща с Русия, и за всеки, който цени международното право. Следователно партньорите трябва да изпълнят задълженията си да подкрепят Украйна, за да разбият плановете на руския диктатор Владимир Путин.

Прочети цялата публикация