Fakti.bg | 22.05.2024 16:17:41 | 41

"Позор за Великобритания": над 30 000 заразени и 3000 жертви

Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство. В периода между 1970 и началото на 1990-те години над 30 000 души са били заразени с различни вируси при кръвопреливане, включително ХИВ и хепатит. Около 3000 от тях са починали вследствие на заразата. Причината: кръвните продукти са били замърсени. Засегнатите пациенти са получавали кръвопреливания след инциденти, за операции или лечение на анемия.

В началото на седмицата британският премиер Риши Сунак официално се извини на пострадалите и нарече скандала "позор за Великобритания".

В публикация на Би Би Си се посочва, че се отличават две групи заразени пациенти. В първата влизат пациенти с нарушения в кръвосъсирването. Около 1250 души от тях са развили след лечение със замърсени кръвни банки едновременно ХИВ и хепатит С - 380 от тях са деца. Около две трети от всички тези заразени по-късно умират от болести, свързани със СПИН. Някои от тях неволно са предали ХИВ на партньорите си. В тази първа група други 2400 до 5000 души са развили "само" хепатит С, който може да причини цироза и рак на черния дроб, пише Би Би Си. Трудно е да се определи точният брой на хората, заразени с хепатит С, отчасти защото симптомите могат да се проявят след десетилетия.

Пациентите от втората група са били заразени при кръвопреливане след раждане, след операция или след друго медицинско лечение в периода 1970-1991 година. Според разследването между 80 и 100 от тях са били заразени с ХИВ, а около 27 000 - с хепатит С. Смята се, че общо около 2900 души от тях са починали.

Как се стига до това?

През 70-те години на миналия век Обединеното кралство изпитва затруднения да задоволи търсенето на лекарства за кръвосъсирване, поради което внася доставки от САЩ. Голяма част от кръвта обаче се купува от високорискови донори - като затворници и наркозависими.

Факторът за кръвосъсирване (Фактор VIII), който се използва за третиране на тези заболявания, се произвежда чрез обединяване на кръвна плазма от десетки хиляди донори, обяснява Би Би Си. Ако само един от тях е носител на вирус, цялата партида може да бъде заразена.

До 1991 година, 18 месеца след първото идентифициране на вируса на хепатит С, кръводаряването в Обединеното кралство не е било рутинно изследвано за това заболяване.

В средата на 1970-те години на миналия век се появяват многократни предупреждения, че вносният американски Фактор VIII крие по-голям риск от инфекция. Но опитите за намаляване на вноса на кръвни продукти се провалят, така че британската здравна служба продължава да използва чуждестранни доставки.

Според активисти на болните от хемофилия е можело да се предложи алтернативно лечение, наречено криопреципитат, пише Би Би Си. Това е било много по-трудно за прилагане, но е било направено от кръвната плазма на един-единствен донор, което би намалило риска от инфекция.

Дълги години прикриване

Докладът е дълъг повече от 2500 страници и описва в подробности катастрофалните последици не само за заразените пациенти, но и за техните близки и роднини. По думите на председателя на разследващата комисия Брайън Лангстаф тази катастрофа продължава и в момента, защото разболелите се в онзи период хора продължават и до днес да страдат, а някои и да умират от заболяванията.

Във Великобритания вече се говори за "най-голямото здравно бедствие" в над 75-годишната история на държавната здравна служба National Health Service. Твърди се също, че скандалът е бил прикриван години наред. "Много пъти хората във властови позиции, които се ползват с доверие, са имали възможността да сложат край на всичко това, но са се провалили", каза премиерът Сунак. Британският лидер обеща компенсации за жертвите, "без значение колко би струвало това". На правителството може да се наложи да раздаде милиарди като компенсации.

В някои случаи това е можело да бъде предотвратено

Според информацията, представена в доклада, в някои случаи деца със заболявания, свързани със съсирването на кръвта, са били разглеждани като "част от проучване". В едно училище, където общо 122 ученици, страдащи от заболявания на кръвта, са получили кръвопреливания със заразената кръв в периода 1970-1987, само 30 са оцелели, пише още в доклада.

Разследващият екип на съдия Брайън Лангстаф заключава, че в много случаи фаталният изход е можел да бъде избегнат. Правителствата и отговорните лица в здравния сектор не са реагирали, въпреки че рисковете от разпространение на СПИН са били ясни още от началото на 1980-те години. А даряващите кръв не са били правилно изследвани. "Хората са разчитали на лекарите и властите да ги предпазят, а те са се възползвали от доверието им", казва Лангстаф.

През 90-те години на ХХ век са правени опити да се прикрие скандала чрез унищожаване на документи. Бившата министър-председателка на Великобритания Тереза Мей всъщност започва разследването официално през 2017 година.

Мина Киркова (редактор)

Прочети цялата публикация