Fakti.bg | 24.05.2024 06:55:24 | 40

Френският Национален сбор се разделя с "Алтернатива за Германия" и размества пластовете в европейската крайна десница

Броени дни преди европейските избори най-голямата френска крайнодясна партия Национален сбор реши да се раздели с германския си съюзник "Алтернатива за Германия", предаде АФП.

Председателят на Националния сбор и водач на листата на партията за европейските избори Жордан Бардела не желае неговата формация да бъде повече в една парламентарна група с АзГ, потвърди директорът на предизборната му кампания. Това оставя отворени хипотезите за пренареждане на крайнодесните сили в Европейския парламент след вота на 9 юни, отбелязва френската агенция.

Решението бе взето, след като водачът на листата на германската партия Максимилиан Кра заяви през уикенда в интервю за италианския в. "Република", че не всички членове на СС са били престъпници, имайки предвид основната паравоенна организация в нацистка Германия. В резултат на това изказване вчера партията забрани на водещия си кандидат да прави публични изяви, предаде ДПА.

Досега партията на Марин Льо Пен избягваше да се разграничава от АзГ, за да запази групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент, в която двете формации заемат съответно 18 и 10 места от общо 63.

Но след поредната провокация на един от ръководителите на германската партия, Националният сбор се бои последните дни от предизборната му кампания да не бъдат отровени от скандали, свързани с партньорите от другата страна на р. Рен, посочва АФП.

Създадена през 2013 г., популистката и антиимигрантска формация водеше до началото на годината в социологическите проучвания с над 25 процента от намеренията за гласуване. След това обаче рейтингът ѝ спадна с 10 пункта.

В началото на януари медии разкриха, че някои от членовете ѝ са участвали в среща на крайнодесни, на която е бил обсъден проект за масово експулсиране на чужденци и хора с германско гражданство, за които се смята, че не са добре интегрирани, което шокира страната. През април бе започнато разследване срещу Кра по подозрение, че получава пари от Китай и Русия, а негов сътрудник в ЕП бе арестуван по подозрение, че е китайски агент. Миналата седмица една от основните фигури в партията Бьорн Хьоке бе осъден на 13 000 евро глоба, защото е използвал нацистки лозунг.

Сега на дневен ред е въпросът може ли партията на Льо Пен да оцелее без германската крайна десница. "Ако ни изключат, се съмнявам, че ще успеят да достигнат броя от седем държави, необходим за съставяне на група", заяви Максимилиан Кра за в. "Република".

В неделя участието на Марин льо Пен на голяма проява в Мадрид на испанската партия "Вокс" - член на Европейските консерватори и реформисти - беше силно приветствано. Но проявяваната от някои членове на ЕКР мекушавост към Урсула фон дер Лайен, в която са обвинявани най-вече последователите на италианския министър-председател Джорджа Мелони ("Италиански братя"), е червена линия за Националния сбор според АФП.

Все по-често се обсъжда и трета идея: нова група, изградена около бъдещите членове на ЕП от ФИДЕС, партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан, които досега бяха независими членове на ЕП. Разделяйки се с АзГ, Националният сбор се надява да се предпази от ексцесиите на съюзник, станал несъвместим с изчистения имидж на френската формация, отбелязва радио "Франс Ентер". Според политолога Брюно Котрес това показва до каква степен френската крайна десница не иска да прави никакви грешки с оглед на президентските избори през 2027 г. "Можете да си представите ефекта, който може да има присъствието в една група с хора, близки до нацистките идеи, по време на президентски избори", каза той.

Затопляне на отношенията с Джорджа Мелони

Отсъствието на АзГ от групата на Националния сбор в Европейския парламент кара френската партия да се замисли за бъдещите си съюзници в Страсбург. Реорганизацията, която се очертава след европейските избори, може да засегне и другата група в това политическо семейство - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която обединява десните националистически партии. Групата ЕКР включва крайнодясната партия "Италиански братя", която отдавна е критикувана от френската крайна десница.

През последните седмици отношенията между италианската министър-председателка и Льо Пен се подобряват. "Има общи неща с г-жа Мелони", заяви Марин льо Пен от Мадрид в неделя. "Не става въпрос за отделни личности, а за свободата. Мелони и (Матео) Салвини се грижат за свободата. Няма съмнение, че между нас има съвпадения, когато става въпрос за свободата на хората, живеещи в Европа", добави тя, цитирана от "Франс Ентер".

Мнозина виждат в това първи етап от евентуално сближаване с други, по-малко полемични партии в Европа, отбелязва АФП.

От своя страна, ръководителката на италианското правителство заявява желанието си да възпроизведе в Брюксел това, което вече успя да направи в Рим. "В Италия събрахме десни партии от различен произход и пратихме левицата в опозиция. Би ми се искало да направим същото в Европа", заяви тя миналата седмица.

Неведнъж е говорено за обединение между "Идентичност и демокрация" и "Европейските консерватори и реформисти", но такова никога не е имало, припомня Ерик Морис, политически анализатор в Центъра за европейска политика в Брюксел. Между тези формации има дълбоки разделения. Марин Льо Пен,например, често се е изказвала резервирано по отношение на помощта за нападната от Русия Украйна, докато Мелони е силно ангажирана в подкрепа на Киев.

Според Николай фон Ондарца, анализатор в Германския институт за международни отношения и сигурност, сега е възможна промяна заради решението на Националния сбор да се отчужди от АзГ. Льо Пен може да защити идеята за обединение с Мелони, Орбан, нидерландския политик Герт Вилдерс и други, "за да има единен фронт на крайната десница, без най-радикалните партии", каза Ондарца, цитиран от АФП.

Крайната десница може да завоюва до 37 процента от местата в ЕП след евроизборите, прогнозират социолози. В момента тя държи около 30 процента от тях. Сближаване между "Идентичност и демокрация" и "Европейските консерватори и реформисти" ще доведе до създаването на втората по големина политическа група в Страсбург след Европейската народна партия (ЕНП, християндемократи). И не е изключено ЕНП да се изкуши да потърси сближаване веднъж щом най-радикалните партии бъдат изключени, подобно на "италианския модел", защитаван от Мелони, пише още френската информационна агенция.

Прочети цялата публикация