Fakti.bg | 25.05.2024 10:08:41 | 42

Георги Свиленски: Нужно е програмно надпартийно правителство

Г-н Свиленски, как оценявате хода на предизборната кампания?

- За нас е динамична, позитивна, с послания, работим основно на терен сред хората. Виждам, че за други е пълна с компромати, взаимни нападки, обвинения, много пари. Ние сме напред с визитките, а не с билбордовете. Големият проблем си остава апатията. Хората се умориха от скандали, от избори. Мисля, че това е предизвикателството през цялото общество. Да не останат непредставени огромна част от гражданите заради пасивност.

Част от социологическите агенции отреждат на БСП пето място след извънредните парламентарни избори. Каква е причината, според Вас?

- С тази динамика е много трудно да се направи реална подредба. Виждате, че на местните избори, които минаха, сме трета сила, а по брой кметове дори втора. Очакваме изненади. Иначе много бой се стовари по нас, опити за външни и вътрешни атаки, създават ни отровни двойници, защото ние останахме единствената алтернатива на модела ГЕРБ. Няма как да сме удобни след като само и единствено ние не влязохме в договорки, сглобки и не си предадохме избирателите. Последният пример са ПП-ДБ, които излъгаха брутално хората. Ние сме ясни, предвидими и последователни. Искаме силна държава, силна индустриална икономика, социална политика с грижа за хората, мир, подоходно семейно облагане. Хората експериментираха последните години на избори. То не бяха певци, неподготвени хора, аматьори. Алтернативата сме ние.

- Лявото пространство е силно раздробено. Защо не успяхте да се обедините преди вота на 9 юни?

- Ако трябва да се върна на предишния Ви въпрос - няма как да е силно раздробено след като останалите формации претендиращи, че са леви, са много ниско под чертата. Едните дори не ги хваща социологията. Тук визирам "Левицата". Кампанията на Ваня Григорова и Мая Манолова потъна, стоят до 2 %, въпреки че изливат огромни пари. Ама наистина огромни, осеяха цялата страна с билбордове. Хем нямат партия, хем правят супер скъпа кампания. Видяхте, че Михаил Миков обвинява Манолова, че им откраднала паролите за интернет и не им ги давала. Не е сериозно въобще да ги коментираме. На 1 май подписахме споразумение с 25 политически партии, движения и граждански организации. Това беше реалното обединение - без скандали, без претенции. Апелът ми е, хората да не си пилеят гласа за малки формации, които няма да влязат в парламента. Искат само да се докопат до субсидии и да пилеят гласове.

- Преди време заявихте, че политическият проект на Ваня Григорова е зависим от ГЕРБ. Бихте ли се конкретизирал?

- Самият Бойко Борисов призна, че е работил за Григорова като кандидат-кмет на София и че тя му трябва в парламента, за да бъде негова патерица. Цитирах го дословно. Признанието му е много важно както за обществото, така и за левите избиратели. Тя обижда всички наред с нецензурни думи, а само него нарича уважително - г-н Борисов. Първата ѝ работа в Столичния общински съвет бе да направи сглобка с ГЕРБ - гласуваха я за председател на здравната комисия и си направи заплатата 6500 лева за два дни работа на месец, докато говори на хората, че е за социалните им права. Това казва всичко. Въпросът кой плаща скъпите билбордове на тандема Григорова-Манолова става все по реторичен.

- Когато чухме имената на министрите в служебния кабинет, казахте: "Г-н Главчев изчете списък, написан от някой друг". Кой е другият, според Вас, и това означава ли, че ще се усъмните в честно отчетените изборни резултати?

- Служебният кабинет е на ГЕРБ и едва ли някой се съмнява в това. ГЕРБ правят изборите. Служебният премиер Димитър Главчев е ярка ГЕРБ политическа фигура. За съжаление, до тази ненормална ситуация доведоха безумните и сбъркани промени, които Сглобката направи в Конституцията. Един от ключовите министри, този на МВР, е номинация на ГЕРБ. Всичко това подлага под съмнение честните избори, което е най-важната задача за служебния кабинет. Искаме гаранции за честни избори. Каквото трябва, ние ще направим от своя страна, но всичко, което се случва, не дава никакви гаранции за честността на вотовете. Ще има мисия на ОССЕ, която ще следи за купуване на гласове, контролиран вот и злоупотреби. Има видеонаблюдение при броенето. Хората да гледат в техните секции някои комисии да не злоупотребяват като правят невалидни бюлетини, сменяне или неотчитане на преференции. Вече има подсъдими за подобни действия на местните избори в Борован. Трябва да защитим вота на хората.

- Освен в 24 МИР в София Вие сте водач сте на листата на "БСП за България" и в 15 МИР - Плевен. Целта ви е да постигнете два мандата. От какво най-много имат нужда социалистите в града и какви ще са приоритетите в работата Ви като депутат за региона?

- Приоритет на БСП са демографската и социална политика. Проблемите на хората в цялата страна са свързани най-вече с бедността, с ниските доходи, с безработицата. Най-ниската продължителност на живот в ЕС е в България. Това е отнася и за Плевен. Младите хора напускат страната и търсят препитание зад граница. Закриват се болници, няма аптеки. Земеделските земи пустеят. Хората в малките населени места изнемогват. Пенсиите са ниски. Няма транспорт, с който те да стигнат до общинския или областния център. Проблемите са страшно много. Само с лява политика могат да се решат в полза на хората. Плевен е червен град и от тук може да започне новият възход на БСП. Имаме силите, имаме политиката, имаме нашия дух и заставаме пред хората като партията, която не се продаде, не влезе в сглобки и остана вярна на своите избиратели.

- Кампанията за европейските избори мина на заден план. Защо? И как Кристиян Вигенин - водач на евролистата на БСП, би могъл да работи в ПЕС в името на България?

- Смесването на двете кампании съвпадна. Нормално е хората да се интересуват повече от собствените си проблеми, от вътрешни въпроси, които засягат България. Не подценяваме еврокампанията. Нашите кандидати за Европейски парламент и за националния всеки ден имат срещи с хората в цялата страна, участват в дебати в медиите и в дискусии, организирани от различни организации. Девизът на нашата кампания е "За достойна България в мирна Европа". За БСП основна ценност е мирът и той ще бъде отстояван от нашите представители в ЕП. Ние имаме своя позиция, която в някои отношения не съвпада с позицията на ръководството на ПЕС. Лидерите на българските и словашките социалисти - Корнелия Нинова и Робърт Фицо са тандем, който не приема "Истанбулската конвенция", джендър идеологията, политиката за мигрантите, войната в Украйна и други, които са приоритет на ръководството на ПЕС. Работим добре по теми като неравенства, доходи, регионална политика. Обнадеждаващо е, че в самата ПЕС започват да се променят позициите и се приближават към нашите, за които предупреждаваме от години. Разбира се, все още сме на раздалечени позиции по някои неща, но приближаването е факт, защото нашата позиция е базирана на здравия разум.

- Ако се стигне до сформиране на правителство на националното спасение, БСП би ли участвала в него?

- Нека да видим каква ще е формулата за съставяне на правителство. БСП смята, че след изборите партиите трябва да разпишат четири-пет национални цели, да се обединят около тях и да излъчат с определен времеви хоризонт, срок и задачи програмно надпартийно правителство.

В договорка и в кабинет на ГЕРБ няма да влезем - защото са токсични, защото смятаме, че не управляват добре, защото имаме решение на конгрес, защото сме единствената алтернатива и не можем да предадем избирателите си. Хората гласуват за първата политическа сила, но гласуват и за БСП. Ние, политическо предателство, каквото направи сглобката, няма да извършим.

Възможно ли е кабинетът да е съставен на принципа: "Всички без ПП-ДБ" предвид кампанията, която водят бившите партньори на БСП във властта - кеш, записи, катастрофи, замазване на следи и т. н.?

- Нека първо да станат ясни резултатите от изборите и след това ще се реди пъзелът на бъдещото управление на страната. Както казах в началото - ще има размествания.

Прочети цялата публикация