Fakti.bg | 31.05.2024 04:29:18 | 42

По повод Деня на детето организират благотворителен маратон за повече здравна култура на подрастващите

В днешния свят, пълен с изкушения и избледняващи граници между виртуалното и реалното, родителите, учителите и обществото като цяло са изправени пред необикновени предизвикателства в превенцията на зависимости и вредни навици сред младежите. В разговор с Елена Георгиева, една от учредителите на езиково училище в София, проникваме в дълбините на тези проблеми, разглеждайки ги през призмата на съвременната реалност и търсейки нестандартни решения, които на пръв поглед всички сме чували, но някои по-малки и тийнейджъри все по-рядко прилагат в ежедневието си.

За “модерните зависимости”

“Много сме загрижени за новите 'модерни наркотици', които се появявиха и не само учителите, всички ставаме свидетели на агресивната им консумация. Балоните с райски газ, напитки, за които не знаем точно какво е съдържанието и колко кофеин имат, цигари и какво ли още не. Вероятно и някоя нова вълна може да ни залее. Всичко това има сериозни последици за здравето и постиженията им, за развитието им на мислещи хора."

С технологиите сме готови да забравим всичко друго

Елена говори за това колко е изненадана от това колко време тийнейджърите прекарват залепени за телефоните си. "Това, което ме удивява, е колко много часове на ден те прекарват на тези дребни екрани. Всичко около тях е измерено във време за снимки и съобщения." Тази зависимост, заобиколена от съобщения и уведомления, измества интереса им от реалните занимания.

Няма какво да измести спортът и изкуството

“Образованието е друга ключова компонента в борбата със зависимостите. Школите трябва да се превърнат в центрове за информация и подкрепа, предлагайки образователни програми и дискусии, които да осветят рисковете и последствията от употребата на вредни вещества и прекомерната употреба на технологиите.”

За инициативите, които ни държат будни

"Ние - родители, учители, хора от квартала, съседи, всички трябва да осигурим образователни програми и дейности, които да насърчат здравословния начин на живот и да предпазят децата от вредните влияния."

“Последната инициатива, която сега предвиждаме и имате 1 ден да се включите, е едно спортно събитие в Южен парк на първи юни. Ние го виждаме като възможност за всички - деца, приятели, младежи, възрастни - да се съберат и да споделят моменти на активност и общност. Както в ежедневието с приятели, в нашите класове се стремим да говорим открито за проблемите, да споделяме нашите наблюдения, опит и притеснения. Проблемите се зараждат там, където няма комуникация. Това, което искаме да постигнем с нашите инициативи, е да създадем по-осведомени и отговорни общества, където знанието и подкрепата са ключови.”

“В момента активно планираме събитие за първи юни, където освен щафетни игри за по-малките и бягане в две дистанции, ще има и две кратки беседи за по-големите, в които ще участват лекар и спортист. “НЕ-зависими" е само първата стъпка в нашия път към организирането на поредица от бягания. Надяваме се това да се получи маратон, който ще повлияе мисловно на поне няколко единици хора, които смело ще насърчат още толкова и всичко ще провърви като мрежа на по-добро и двигателно поколение.”

Това, което научих от разговора с Елена, е че решенията са възможни, ако има цел и желание. С ангажираност и сътрудничество можем да подготвим по-светло бъдеще за младите поколения, но и за всички в обществото ни.

Заповядайте да потичате 2 или 5 км в Южен парк на 1-ви юни, ей така, за здраве и много усмивки!

Прочети цялата публикация