Fakti.bg | 04.06.2024 17:41:38 | 40

"15 000 евро на месец": как набират проститутки за Германия

15 000 евро на месец и безплатна квартира - с подобни обещания "посреднически агенции" набират жени от Русия и Украйна за работа в Германия в сферата на сексуалните услуги. Екип на ДВ проучи схемата.

Дълга коса, къса черна пола, маникюр: младо момиче държи пред камерата дебела пачка с евробанкноти. Лицето ѝ е прикрито. На чист руски език то уверява, че през последните месеци е спечелило 18 000 евро. Текстът към видеото гласи: "Свидетелство от нашето момиче в Германия. Можете да започнете от утре."

Безплатно настаняване и 15 000 евро на месец?

Това е само едно от видеата, с които се набират млади рускоговорящи жени в сферата на предоставянето на сексуални услуги. Въпросното видео все още може да бъде видяно в Инстаграм. Пуснато е в края на февруари 2024 като реклама, чиято целева аудитория са рускоговорящи момичета на възраст от 18 до 32 години, живеещи в Германия. Освен в Инстаграм, подобни обяви могат да бъдат открити в каналите на Телеграм или в сайтове за търсене на работа. За връзка обикновено се посочват германски телефонни номера, но има и такива в Обединеното кралство, Латвия и Украйна.

За да разберем как работи схемата, от ДВ се свързахме с над 20 посредници, представляващи млади жени от Русия, които желаят да работят в Германия. От обявите става ясно, че се търсят момичета на възраст между 18 и 35 години, но една от "агенциите" е готова да наеме и жени до 45 години.

Важно условие за кандидатките е да имат "привлекателен" и "добре поддържан" външен вид. Основната услуга, предлагана от "агенциите", е секс с мъже. На момичетата се обещават от 6 до 10 клиенти на ден и заплащане на час - от 120 до 250 евро. Част от посредниците ни убеждават, че вземат само половината от заработеното, като момичетата можели да изкарат до 15 000 евро на месец, които се дават "на ръка". Освен това им се обещава и безплатно настаняване в Германия.

За да изглеждат по-убедителни тези оферти, на уебсайтовете често се публикуват свидетелства на жени от бранша. Често те хвалят своята дейност и се снимат с пачки. Така например едно момиче се хвали как било изкарвало по 15 000 евро на месец, което за студентка като нея били направо "луди пари". Друга пък уверява, че толкова ѝ е харесало, че се връщала за шести път. Нашата проверка обаче установи, че за целта са използвани кадри от фотографски агенции, а имената са измислени.

По-голямата част от проститутките в Германия работят нелегално

През последните години услугите за проституция се пренесоха в интернет, а с това и набирането на секс-работнички в Германия, показа разследване на германските издания NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung

. Журналистите са анализирали 45 000 онлайн обяви, чиято целева аудитория са жени от Румъния, България, Полша и Унгария, които искат да работят в Германия. Обещаните доходи варират от стотици до хиляди евро на ден. В някои обяви се обещават дори по няколко милиона евро на месец и безплатно настаняване.

Всичко това обаче е далеч от реалността, се казва в разследването: в повечето случаи жените не получават цялата спечелена сума и почти винаги става въпрос не точно за работа, а реално за сексуална експлоатация, посочват журналистите.

В края на 2022 година в Германия официално са регистрирани общо 28 280 проститутки, като едва 20% от тях са с германско гражданство, според Федералната статистическа служба. Жените с румънски, български и испански паспорти са най-често срещаните чужденки в бизнеса с жива плът в Германия.

От 2021 насам броят на регистрираните проститутки с украинско гражданство също се е увеличил - от 180 на 470. От началото на руската инвазия в Украйна броят на онлайн запитванията за сексуални услуги и порнографски снимки, при които се твърди, че става дума за украински жени и деца, се е увеличил с 600%, съобщи генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хелга Мария Шмид.

Що се отнася до броя на рускините, които се занимават с проституция в Германия - точни данни няма. Сигурно е едно: че реално те са много повече от регистрираните официално за тази дейност. Според някои оценки става дума за няколкостотин хиляди жени. Още по-конкретна е депутатката от фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Доротее Бер, която назовава цифрата 250 000.

На кандидатките им трябва визи

За много чужденки, които желаят да работят в Германия, основното предизвикателство е получаването на виза. С пълна сила това важи например за рускините. Някои посреднически "агенции", с които ДВ осъществи контакт, съветват кандидатките да си извадят туристическа виза за трета държава, например за Полша. Други изразяват готовност да помогнат при кандидатстването на шенгенска виза, примерно от Испания или Франция, с които след това да започнат работа в Германия. Тази услуга може да излезе до 75 000 рубли.

Туристическата виза в Германия или други страни от Шенгенското пространство забранява трудовата дейност. Проституцията не е официално забранена в Германия, но законът изисква от проститутките да имат разрешително за работа, да бъдат официално регистрирани и да плащат данъци. За практикуващите тази дейност нелегално това означава, че те нямат нито здравна осигуровка, нито възможност да се защитават.

Рускините стават все по-малко в тази професия

След пандемията от коронавирус и особено след руската инвазия в Украйна все по-малко рускини се решават да търсят работя в Европа. Просто стана по-трудно да се получи виза или да се плаща с руски банкови карти в чужбина. За това разказва пред ДВ Ирина Маслова от движението "Сребърна роза", което вече от 20 години оказва помощ на проституиращи жени.

Повечето от жените, които отиват да работят в Европа, знаят къде отиват и защо го правят. Някои от тях имат висше образование, говорят чужди езици. Проблемът е, когато те работят нелегално и когато обещанията, с които тръгват, се разминават тотално с действителността. А това се случва често. "Хората срещат огромни трудности, сблъскват се и с физическо насилие", казва още Маслова. Тя добавя: "Тези, които искат да дойдат в Европа, могат да получат от нас адреси на помощни организации - това е всичко, което можем да направим за тях".

Прочети цялата публикация