Fakti.bg | 06.06.2024 12:54:25 | 31

Олаф Шолц: Престъпниците трябва да бъдат екстрадирани

От 2021 година насам, когато талибаните завзеха властта в Кабул, Германия не екстрадира хора в Афганистан. През последните дни обаче се чуват все по-силни критики към тази позиция. Причината: миналия петък, 31 май, 25-годишен афганистанец рани с нож няколко души в Манхайм. Единият от тях, 29-годишен полицай, почина вследствие на раните си. Оттогава насам призивите за депортиране на криминално проявени афганистанци в родината им стават все по-силни. Разгорещен дебат по темата се води и в Берлин - социалдемократите, свободните демократи и християндемократите настояват за екстрадирането на лица, извършили тежки престъпления.

Сега канцлерът Олаф Шолц заяви пред парламента, че екстрадициите на престъпници в Афганистан и Сирия отново трябва да станат възможни - въпреки че тези две страни все още са категоризирани като "несигурни". "Лица, извършили тежки престъпления, трябва да бъдат депортирани - дори и ако са от Афганистан или Сирия", гласят думите на Шолц, част от правителствената декларация. Интересите на Германия, свързани със сигурността, в тези случаи са по-важни от защитата на престъпника, посочи Шолц.

В момента федералното министерство на вътрешните работи преговаря за практическото прилагане на тази мярка със съседните на Афганистан държави. По думите на Шолц лица, извършили тежки престъпления, и тези, от които произтичат терористични заплахи, нямат място в Германия. В правителствената декларация канцлерът подчерта също така, че Германия няма да толерира възхваляването на терористични престъпления. Той обяви, че правилата за екстрадиране ще бъдат затегнати така, че и одобряването на терористични престъпления да може да доведе до депортиране. "Всеки, който възхвалява тероризма, противоречи на всички наши ценности, и трябва да бъде депортиран", продължи Шолц.

Същевременно Олаф Шолц предупреди, че не бива всички онези 20 милиона души в Германия, които имат мигрантски корени, да бъдат поставени под общ знаменател. Всеки, който злоупотребява с престъпления като това в Манхайм, застрашава нашето единство, каза още Шолц.

"В момента няма възможности за екстрадиция директно в Афганистан"

Към момента, при актуалните германски правила, директното депортиране в Афганистан не е възможно, обяснява пред германската обществена телевизия АРД експертът за Афганистан Томас Рутиг, който е един от създателите на Afghanistan Analysts Network. "В момента няма никакви възможности за директна екстрадиция в Афганистан. Освен ако германското правителство не успее да убеди съседните държави да сътрудничат. Но те ще обмислят много добре дали да приемат такова лице - особено в случай на тежък нарушител. А цената може да бъде толкова висока, че вероятно ще прекрачи някои морални граници", казва Рутиг.

В момента някои от дискусиите, които се водят в Германия, създават впечатлението, че престъплението в Манхайм евентуално е можело да бъде предотвратено, ако Германия и в миналото беше депортирала престъпници и опасни лица. В свой анализ АРД обаче посочва, че дори и да нямаше правни или други пречки за депортиране в Афганистан, това престъпление нямаше как да бъде предотвратено. Причината: нападателят не е бил криминално проявен, нито е попадал в полезерението на властите по линия на евентуална терористична заплаха.

Какво ще се случи сега с 25-годишния мъж от Афганистан? Може ли веднага да бъде екстрадиран? АРД обяснява, че нападателят от Манхайм е извършил тежко престъпление на територията на Германия - ранил е няколко души и е убил един човек. Затова той първо трябва да бъде изправен пред германски съд. Целта е да бъде осъден в Германия - защото престъплението е извършено в тази страна. Ако той бъде екстрадиран веднага, може да се окаже, че в страната, в която е изпратен, няма да бъде осъден за това тежко престъпление и така ще остане ненаказан.

Кой е афганистанецът, убил полицая в Манхайм?

25-годишният афганистанец, убил миналата седмица полицая в Манхайм, пристига в Германия през 2014 година. Той е женен, има две деца и живее в Хепенхайм, провинция Хесен. До момента на извършване на престъплението той не е попадал в полезрението на органите по сигурността. Тъй като не е принадлежал към някаква група, е трудно такъв човек да се проследи предварително, подчертаха от вътрешното министерство на Баден-Вюртемберг.

"Предотвратяването на подобен тип нападения е наистина много трудно", подчерта във вторник, 4 юни, вътрешният министър на Баден-Вюртемберг Томас Щробл. Тогава той посочи, че има все повече доказателства за това, че престъплението е било религиозно мотивирано или по-точно ислямистко-екстремистко мотивирано. Към момента по всичко личи, че нападателят от Афганистан вероятно е "ислямистки радикализиран индивидуален извършител", подчерта Щробл. Подобни единични лица, които се радикализират, биха могли лесно да се сдобият и с оръжие. Те използват или моторно превозно средство, или нож, а и двете са лесно достъпни, обясниха от вътрешното министерство.

Автор: Мария Илчева

Прочети цялата публикация