Fakti.bg | 07.06.2024 10:05:24 | 37

Антон Гицов: Предизборни терзания

Както винаги е било, преди всички избори ме терзае мисълта- за кого да гласувам? Така и сега.

Това пише в страницата си във "Фейсбук" Антон Гицов.

За ГЕРБ-СДС няма да гласувам. Някога в миналото, преди 15 години, когато ГЕРБ за първи път се яви на избори, гласувах за тази партия. Борисов беше успешен кмет и обеща промяна. Оказа се, че съм се излъгал. Изтекоха записи на грама до Държавния департамент, по линия на "Уикиликс", в които американският посланик Байърли, пише, че Борисов е изявил желание да работи за американските интереси, но е искал американска подкрепа в политическата си кариера. Байърли пише още, че Борисов е малко неуправляем и трябва да бъде тикан в правилната посока.

Така го и тикаха. Загроби три много важни българо -руски енергийни проекта, и днес е политически ястреб- русофоб.

Казва, че нямало да прати български войници в Украйна ако е премиер, но той има едно изказване от преди години- че ако има война между Русия и НАТО сме щели да се бием на страната на НАТО.

А и към ГЕРБ се прилепи СДС, като Борисов сложи за евродепутат Александър Йорданов, най- върлият антикомунист и русофоб сред българския политически елит.

За ПП.ДБ също няма да гласувам. През 2021 г. гласувах за тях- и пак се излъгах- обещаха промяна, но дума не отвориха за отношението им към Русия. Щом взеха властта изгониха 70 руски дипломати и служители- даже готвачи, спряха руския газ- оказаха се марионетки, на които конците се дърпаха от Хегемона- Вашингтон.

За „Синя България“ няма да гласувам. “Сините“ в далечното минало имаха президент- Петър Стоянов, премиер Иван Костов и мнозинство в парламента, цялата власт и я докараха до никъде, а Иван Костов съсипа икономиката с престъпната приватизация.

Чух в едни дебати лидер на тези нови сини да казва, че държавата не трябва да се меси в икономиката, всичко да се давало в ръцете на частници, чрез концесии и приватизация. Тяхната мантра е, че държавата е лош собственик. Е ще дам само два примера- преди демокрацията имахме български океански риболовен флот, изключително успешен и СОМАТ- водеща в Европа превозваческа компания- е при сините те бяха унищожени. Има и още много други примери.

За етническата партия- корпорация ДПС, ръководена от олигарха Делян Пеевски и с почетен председател Ахмед Доган, който някога раздаваше порционите в държавата, както винаги няма да гласувам. Тази партия и ГЕРБ днес за мен са главна пречка за осъществяване на съдебна реформа, защото не им е изгодна.

За „Възраждане“ имам колебание. Споделям някои от посланията им, но заявлението на Костадинов, че се борят да вземат властта и да управляват самостоятелно, ми се струва утопична. Не търсят политически съюзници, но трябва. Жена ми май ще гласува за тях, аз вероятно не, бидейки с ляви убеждения, гласът ми следва да отиде към някои от партиите в лявото пространство.

Но към коя партия? This is the question както казва Хамлет

За БСП няма да гласувам, както не съм правил и от времето, когато партията ръководеше Станишев. Там боричканията, кой да е вожда ме отблъскват. Когато някогашният и лидер Първанов, след приключването на президенството му се опита да се върне в БСП, Станишев го отряза.

Когато Станишев се опита да се върне в партията, след приключването на мандата му като председател на Европейската социалистическа партия, Корнелия Нинова го отряза. При нейното лидерство, БСП се срина до пето място. Тя държи властта със желязна хватка и всеки, който и става потенциален съперник е направо изхвърлен от партията. Като Валери Жаблянов, Крум Зарков и други. Освен това, тя е бивш кадър на СДС, а като министър на икономиката подпипсаше разрешения за огромен износ на въоръжения, знаейки, че те отиват за Украйна.

За „Левицата“ май също няма да гласувам. Там са стари бесепарски лидери, изгонени от Нинова. Като Миков, който някога бше председател на партията и с нищо не се прояви. „Левицата“ и „Солидарна България“ следваше да се явят на изборите като коалиция и да преминат 4 процентовата бариера, но при разговорите им лидерите на левицата са искали да поставят „Солидарна България“ в подчинена позиция, нали те са истински, традиционни социалисти, а коя е пръкналата се благодарение на БСП Ваня Григовора?

При един от дебатите чух интелигентен представител на „Солидарна България“ да казва, че е време лявото пространство да се обнови, да излязат напред млади хора, с нови идеи, и че по- старите трябва да отстъпят малко назад, да им дадат път. Е, старите муцуни в БСП и „Левицата“ не са способни да направят това и така обричат лявото пространство да остава разединено.

Така че почти сигурно ще гласувам за „Солидарна България“.

Те представляват нещо ново, имат идеи и енергия, влизането им в парламента ще е здравословно за българската демокрация. Заедно с „Възраждане“ и ИТН ще дадат солиден отпор на русофобските и милитаристично надъхани партии от довчерашната сглобка, които може да ви вкарат във войната.“.

Прочети цялата публикация