Fakti.bg | 07.06.2024 14:10:10 | 37

Виктор Орбан: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в Украйна

Западните страни са опасно близо до точката, от която няма връщане назад, в конфликта в Украйна. За това предупреди унгарският премиер Виктор Орбан пред радио "Кошут", съобщава ТАСС.

По негови думи Западът е на прага на пряк военен сблъсък с Русия.

Относно продължаващата ескалация на украинския конфликт той заяви: "Що се отнася до всеки последен шанс за връщане назад, ние сме много близо до точката, от която вече няма да е възможно да се върнем назад".

Според Орбан острият тон на лидерите на Европейския съюз и страните от НАТО само разпалва пламъците. Той имаше предвид по-специално заплахите на френския президент да даде военни самолети на Украйна. В същото време унгарският премиер посочи, че Русия също прави изключително остри изявления срещу САЩ и техните съюзници.

Орбан се бои, че опасността от нова световна война нараства. "Това е случай, когато конфликтът, който започна в Украйна като регионален, не беше изолиран от самото начало. Поддръжниците на войната го превърнаха в европейски конфликт и сега той излиза извън европейския континент и се разпространява в други части на света - така регионалните войни се превръщат в световни", изтъкна той.

Орбан повтори, че Унгария няма да бъде въвлечена в украинския конфликт и няма да участва в потенциална мисия на НАТО на територията на съседната страна. "НАТО е отбранителен съюз, така че никой не може да ни принуди да участваме във военни действия извън територията на НАТО, нито трябва да плащаме за това", категоричен бе той и допълни, че Алиансът изисква от страните членки да отделят 45 милиарда долара годишно за военна помощ на Украйна, срещу което Унгария е против.

Премиерът все пак отбеляза, че "надеждата умира последна". Според него все още има време да не се допусне украинският конфликт да ескалира в световна война. Той е на мнение, че такъв шанс ще дадат започналите на 6 юни четиридневни избори за Европейски парламент, както и изборите през ноември в САЩ, на които бившият президент републиканец Доналд Тръмп може да се завърне в Белия дом. Орбан очаква, че това може да доведе до "трансатлантическа коалиция за мир" през есента за постигане на споразумение в Украйна.

"Трябва да изчакаме няколко месеца до президентските избори в САЩ", настоя унгарският премиер.

Прочети цялата публикация