Fakti.bg | 10.06.2024 07:46:15 | 34

След изборите: истинският победител и въпросът на въпросите

Коментар на Емилия Милчева:

България върви по европейски път - изборите 2 в 1 го потвърдиха. Резултатите от предсрочния вот за национален парламент са до голяма степен проекция на вота за Европейски парламент (ЕП). ГЕРБ-СДС е победител, както и дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), към чието семейство принадлежи. Възходът на крайно дясното и националистите в ЕП е видим и в 50-ото НС, където една нова партия - "Величие", сродница на "Възраждане", прескочи прага от 4% и стана седмата политическа сила в парламента.

Либералите в Европа търпят поражение, най-болезнено във Франция и в Белгия, но и в България. ПП-ДБ, част от която е "Продължаваме промяната", определяща се в либералния спектър, изгуби над 35% от гласовете, получени на вота преди 14 месеца, а най-силен е спадът именно при ПП. Окончателните резултати ще определят дали коалицията се е сринала до трето или до четвърто място, задмината от проруската "Възраждане".

Истинският победител

Наред с европейските аналогии, като всички национални избори и българските имат своите отлики. Либералите от политическото семейство на АЛДЕ - ДПС - за първи път в своята история са втора сила. При това резултатът е постигнат, без ДПС осезаемо да е разширило обхвата си извън 300-350 хиляди гласа, които получава на избори от 2017 година насам.

ДПС вече ще разполага с повече от 40 депутати - и с шанс да получи мандат за съставяне на правителство, ако първата сила ГЕРБ-СДС се провали. Това се случва при новия лидер Делян Пеевски, санкциониран за значима корупция от САЩ и Великобритания. За ДПС ролята на балансьор остава в историята - Движението се превръща в непреодолим фактор, а амбициите на Пеевски не създават политически комфорт за ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. "Ние не можем само с ДПС да съставим правителство", каза в деня на вота Борисов, макар на пръв поглед да е победител статуквото в лицето на ГЕРБ и партията на Доган/Пеевски, срещу което бяха протестите през 2020 година.

Въпреки първото си място обаче ГЕРБ е вторият губещ след ПП-ДБ: с колко точно - това ще стане ясно след окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Докато през април м.г. партията беше победител с получените близо 670 хиляди гласа, сега партията на Борисов губи десетки хиляди гласове, евродепутатите намаляват от шестима на петима, а парламентарната група в 50-ото НС не бележи значимо нарастване.

Резултатите в София потвърдиха разликите между столицата и останалата България не само в стандарта на живот, но и в политическите нагласи. Победител в столицата е ПП-ДБ, а по неокончателни данни ГЕРБ изостава с около 10 процентни пункта.

"Величие" проби

Какво правителство ще излъчи 50-ият парламент - това е въпросът на въпросите, след като изборите, в които участваха едва една трета от гражданите с право на глас, фрагментираха още повече политическото представителство. С декларация в социалните мрежи ПП-ДБ обяви, че ще бъде "силна опозиция" на Борисов, Пеевски и трета сила, наречена от тях "смокинов лист". А "Възраждане" отново повтори, че иска да управлява сама.

В парламента вече ще е и регистрираната във варненското село Ветрино партия "Величие", чиито лица са бившият гард от НСО Николай Марков и бизнесменът Ивелин Михайлов, изградил атракциона "Исторически парк" в село Неофит Рилски, община Ветрино. Партията заяви първите си политически амбиции на местните избори миналата есен. Тогава спечели 40,51% във Ветрино, в която попада и с. Неофит Рилски, осигурили ѝ шест от 13-те места в общинския съвет. Бизнесът на "Исторически парк", както и на неговите бойни школи е обект на проверки. От писмени отговори на вътрешния министър Калин Стоянов до депутата от ПП-ДБ в 49-ото НС Ивайло Мирчев стана ясно, че МВР и ДАНС работят по най-малко четири разследвания срещу "Исторически парк".

Михайлов беше сподвижник на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, но по-късно се разделиха. Двамата с Марков представят една по-мека версия на "Възраждане" - повече патриотизъм на повърхността, не така кресливо антиевропейски и антинатовски, но проруските им симпатии проличават в разсъжденията им за войната в Украйна, причините за нея и каква да е българската позиция. Кампанията им започна със срещи с български общности в чужбина и продължи с такива в областните центрове, излъчвани през канала им в YouTube.

За "Величие" прагът от 5,88% за ЕП се оказа висок, но партията на Костадин Костадинов успешно мобилизира електората си и си осигури трима евродепутати. Толкова ще имат и ДПС, както и ПП-ДБ. Най-значително е намалението при БСП, която този път ще е с двама представители в Европейския парламент, след като имаше пет в предишния ЕП. С евродепутат се сдобиха и "Има такъв народ" (ИТН), които тепърва ще търсят свое политическо семейство - най-вероятно от групата "Европейски консерватори и реформисти".

Предстоят преговори за правителство. ПП-ДБ вече обявиха в социалните мрежи, че ще бъдат "силна опозиция" на плановете на Борисов и Пеевски. Кабинет от ГЕРБ, ДПС и ИТН е почти сигурна гаранция за бъдещи протести, когато пристъпят към разпределение на местата в регулаторите и в съдебната система, овладени сега от първите две партии. А Бойко Борисов едва ли би искал това. Триумфът на победителите нагарча.

Прочети цялата публикация